TÉMA

Občanskoprávní řízení

Soudy zrychlily, ty krajské však řeší spory mnohem déle než okresní

Trestní řízení u soudů loni v průměru trvala 183 dní, o tři týdny méně než předloni. O dva dny na 269 dní se zkrátila i průměrná délka občanskoprávních řízení, oznámil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Připustil však, že ačkoli jsou soudy obecně rychlejší, jsou velké rozdíly v rychlosti jejich práce v různých regionech. Podstatně pomaleji také pracují krajské soudy oproti okresním.
11. 9. 2023|

Ústavní soud: Odškodnění obětí trestného činu se mělo řešit rovnou, v občanskoprávním řízení by se znovu setkaly s pachateli

Ústavní soud se zastal romských dětí, které napadl manželský pár v zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, a to ohledně odškodnění za nemajetkovou újmu. Na Ústavní soud se obrátili zmocněnci dětí poté, co obecné soudy přiznaly dětem pouze bolestné a s dalšími nároky je odkázaly na občanskoprávní řízení, což považují ústavní soudci za chybu.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 11:42|

Soudy zrychlují, covid jim však uškodil. Ministryně hovoří o přesunech soudců

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) by chtěla přesunout některé trestní soudce do jiných oblastí. Podle aktuálních statistik ministerstva loni rozhodovaly české soudy nejrychleji za dobu, kdy se statistiky vedou, trestní kauzy byly vůbec nejkratší. Naopak dále rostla doba, kterou trvá správní řízení. Civilní soudnictví sice v roce 2019 zrychlilo, letos ale v souvislosti s koronavirovým útlumem začalo přibývat nevyřešených případů.
5. 7. 2020|