TÉMA

Ota Pavel

Česká soda by se dnes bez soudů a tahanic neobešla, všichni bychom skončili za mřížemi, míní její dramaturg Milan Tesař

Zelený Raoul jezdil z Třebíče do redakce autobusem, na Florenci ho vyzvedla sekretářka a donesla do Reflexu. Ze začátku nám všichni říkali, že je to blbý. To tak bývá, už jsem si zvykl, popsal Milan Tesař, autor komiksu, kulturní novinář i satirik s provokativním humorem. Podílel se taky na České sodě, která se podle něj stala populární až se vznikem sociálních sítí, kdy zlidověla. V dalším dílu podcastu Background ČT24 zavzpomínal kromě zeleného ufouna a spolupráce s Petrem Čtvrtníčkem také třeba na to, jak ještě před rokem 1989 v Zemědělských novinách kladivem opravoval novinové šotky.
2. 12. 2021|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Se šproty k Berounce. Polský autor se dostává pod povrch Oty Pavla

Zlatí úhoři se mrskají v Berounce, ale ujít nelze ani smutku ze Smrti krásných srnců. Knižní vzpomínky Oty Pavla jsou poetické a zároveň melancholické a do krajiny spisovatelova dětství dovedou čtenáře přenést i dnes. Podmanily si také polského prozaika a překladatele Aleksandera Kaczorowského, jak dokládá životopis Ota Pavel: pod povrchem. Českým čtenářům titul zprostředkuje od 18. srpna nakladatelství Host. Překlad vychází v roce, kdy by autor próz o dětství, ovšem také o sportu oslavil devadesáté narozeniny. Z chystané knihy nabízíme ukázku.
7. 8. 2020|

Před 90 lety se narodil Ota Pavel. Potkal ryby, sport i duševní nemoc

Druhého července by devadesáté narozeniny oslavil Otto Popper. Známý ovšem spíše jako Ota Pavel, vášnivý sportovní fanda a milovník rybaření, který se zapsal hořkopoetickými vzpomínkami na své dětství u Berounky.
2. 7. 2020|