TÉMA

LMC

Goblin mode či „tiché odcházení“. Slova roku znamenají změny v práci, Česka se ale tolik netýkají

Goblin mode, gaslighting nebo permakrize jsou slovy minulého roku podle známých slovníků. Mají definovat osobní i politickou krizi současného světa, často s akcentem na měnící se návyky v pracovním životě. ČT24 oslovila experty na trendy i pracovní trh, aby okomentovali, zda se kultura práce skutečně tak dramaticky mění a co vůbec výběr některých slov vypovídá o současné společnosti. Opravdu dneska už nikdo nechce pracovat, jak řekla loni profesionální celebrita Kim Kardashianová?
1. 2. 2023|

Firmy jsou většinou v dobré kondici a hledají lidi navzdory rostoucím cenám. Některé však i propouštějí

Navzdory drahým energiím i materiálům hodnotí většina českých podniků současnou situaci jako dobrou. Většina podniků zatím problémy řeší úsporami v běžných provozech nebo zaváděním šetrných technologií. Velká část firem si také stěžuje na nedostatek kvalifikované pracovní síly. Dvanáct procent českých firem však plánuje propouštět, především nekvalifikované zaměstnance. Vyplývá to z dat ministerstva práce, která získalo od čtyřiceti tisíc podniků.
20. 1. 2023|

Zájemců o brigádu přibývá, příležitostí a peněz je ale méně

Najít si brigádu je letos složitější než v uplynulých letech. Firmy nemají po koronavirové krizi často dostatek peněz, výrazně proto omezily i hledání výpomoci. Zájemců o brigádu naopak přibylo. Přivýdělek hledají nejen studenti či senioři, ale také ti, kteří vinou změn kvůli pandemii zůstali bez práce.
29. 6. 2020|