TÉMA

Tate Modern

Civět a kreslit. Výtvarné umění nabízí způsob, jak zpomalit ve zrychlené době

Jedno dílo si návštěvníci podle galerie Tate Modern prohlížejí v průměru pouhých osm sekund. Přitom výtvarné umění na člověka působí blahodárně, ať už se dívá na díla vytvořené jinými, nebo sám tvoří. Za vším stojí aktivace centra odměn a potěšení v mozku. Funguje o to lépe, když se člověk dovede na umění dívat „pomalu“.
16. 3. 2024|

Yoko Ono s konceptuálním uměním začala, když jako hladové válečné dítě koukala na nebe

Má pověst té, která pomohla rozbít Beatles, a mnohými je vnímána především jako vdova po zavražděném Johnu Lennonovi. Ostatně to on o ní řekl, že je „nejslavnější neznámou umělkyní na světě“. Retrospektiva The Music of the Mind (Hudba mysli) v londýnské galerii Tate Modern chce Yoko Ono představit jako samostatnou autorku, která se má čím prezentovat.
20. 2. 2024|

Pražská Galerie Rudolfinum změní po třech desetiletích vedení, povede ji Julia Tatiana Baileyová

Vedení Galerie Rudolfinum se od ledna příštího roku ujme britská historička umění a kurátorka Julia Tatiana Baileyová, která žije v Praze. Nahradí Petra Nedomu, který se rozhodl z této pozice po třiceti letech odstoupit. Galerie Rudolfinum funguje od roku 1994, zaměřuje se především na prezentaci současného zahraničního, ale i českého umění.
6. 11. 2023|

Britský mladík, jenž shodil dítě z vyhlídky, dostal 15 let vězení

Britský soud poslal na 15 let do vězení mladíka, který loni shodil z vyhlídky londýnské galerie Tate Modern šestiletého chlapce z Francie. Londýnský trestní tribunál Old Bailey v pátek konstatoval, že mladík trpící vážnou psychickou poruchou měl v úmyslu dítě zabít, informovala stanice BBC. Chlapec pád přežil, má ale trvalé následky.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 15:28|