TÉMA

Andrew Jackson

Otrokyně vystřídá otrokářského prezidenta na americké bankovce nejspíš dřív, než se čekalo

Změna portrétu na přední straně americké dvacetidolarové bankovky zřejmě přijde dřív, než se předpokládalo. Nová administrativa Joea Bidena se snaží proces urychlit. Portrét sedmého prezidenta USA Andrewa Jacksona má vystřídat Harriet Tubmanová, která se zasadila v boji proti otroctví. Ženská tvář se na amerických bankovkách objeví poprvé po více než sto letech.
27. 1. 2021|

Otcové zakladatelé i Rosa Parksová. Biden změnil dekorace Oválné pracovny

Americký prezident Joe Biden už vybavil Oválnou pracovnu novými dekoracemi. Na úpravy ostře sledovaného prostoru měli zaměstnanci Bílého domu jen několik hodin. Nový šéf je vyslal do depozitáře. Vrátily se závěsy z doby Billa Clintona a z jeho éry pochází i modrý koberec, jenž nahradil béžový Donalda Trumpa.
21. 1. 2021|

O prezidentu USA rozhoduje 538 lidí, někteří občané volit nemohou. Systém hlasování je unikátní

Americké prezidentské volby se blíží. Občané Spojených států si první listopadové úterý zvolí budoucí hlavu státu. Systém volby je ale složitější než prosté přímé hlasování a může se stát, že v Bílém domě usedne ten, kdo získal méně hlasů. Nabízíme přehled toho, co se stane 3. listopadu a jak si Američané volí prezidenta.
14. 10. 2020|

Národní garda aktivována. Bude chránit washingtonské sochy

Přibližně 400 neozbrojených příslušníků washingtonské národní gardy bylo aktivováno, aby v hlavním městě USA pomáhali bezpečnostním složkám střežit některé historické památníky. Informovaly o tom ve středu podle agentury Reuters úřady poté, co se demonstranti pokusili v parku poblíž Bílého domu strhnout sochu bývalého prezidenta Andrewa Jacksona.
25. 6. 2020|