TÉMA

Vladimír Handl

„Je ohrožena bezpečnost Evropy.“ Karel III. před Spolkovým sněmem ocenil pomoc Ukrajině

Britský král Karel III. ve čtvrtečním projevu před poslanci Spolkového sněmu označil vztahy Německa a Británie jako výjimečné a zdůraznil, že přátelství obou zemí velmi leželo na srdci jeho zesnulé matce Alžbětě II. Němcům poděkoval za projevy soustrasti po jejím skonu. Ocenil také jednotu v pomoci napadené Ukrajině a o válce prohlásil, že je hrozbou nejen pro bezpečnost Evropy, ale také pro evropské demokratické hodnoty.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 19:36|

Před třiceti lety se Německo opět stalo jedním státem. Některé propasti však dodnes nezmizely

Davy v ulicích, bujaré večírky, ohňostroje… Před třiceti lety Němci slavili znovusjednocení. Státy někdejší Německé demokratické republiky (NDR) se připojily ke zbytku země a po pětačtyřiceti letech tak bylo obnoveno jednotné a suverénní Německo. Mnohé rozdíly mezi východem a západem však přetrvávají dodnes.
3. 10. 2020|
Události komentáře

Takový nepolitický výbuch násilí je v Německu výjimečný, komentuje expert nepokoje ve Stuttgartu

Rozsáhlé nepokoje bez zjevného politického motivu, které se odehrály o víkendu ve Stuttgartu, nejsou v Německu běžné. V Událostech, komentářích to řekl Vladimír Handl z Katedry německých a rakouských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Dodal také, že zřejmě nešlo o systematicky organizovanou akci, ale o emoční záležitost.
23. 6. 2020|