TÉMA

Roman Vondrouš

Czech Press Photo 2023 vyhrál snímek výtržností u soudu

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2023 vyhrál snímek fotografa ČTK Romana Vondrouše, který na konci loňského července na Obvodním soudu pro Prahu 8 zachytil příznivce Patrika Tušla, obviněného z obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka. Vondrouš získal v soutěži v dalších kategoriích ještě tři ceny, jedno druhé a dvě třetí místa.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 23:22|

Czech Press Photo vyhrála fotografie z masakru v ukrajinské Buče

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2022 vyhrál snímek volného fotografa Vojtěcha Dárvíka Mácy Masakr v Buče. Je ze série fotografií, která dokumentuje válečné události v ukrajinských městech Buča a Irpiň. Mezinárodní porota vítězný snímek vybrala z více než šesti tisíc prací, které do 28. ročníku soutěže přihlásilo 234 autorů z Česka a Slovenska. Lidé si budou moci nejlepší snímky z fotožurnalistické soutěže prohlédnout od středy do konce července v Národním muzeu.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 23:15|

„Křičíme z plných plic“ i v době covidu. Fotograf Vondrouš získal mezinárodní cenu za fotky z Ďolíčku

„Křičíme z plných plic, Bohemka z Vršovic,“ začíná klubová hymna pražských Bohemians. Kvůli koronaviru ale nemůže znít od fanoušků z tribun. Přesto si pár z nich našlo způsob, jak svůj tým při zápasech podpořit. Unikátní formy fandění si všiml fotograf Roman Vondrouš. Za sérii snímků „Loajální fanoušci v době covidu“ získal jednu z cen v soutěži Pictures of the Year International. „Nespatřuji v tom pouhý potenciál pro fotografické soutěže, ale i skvělou příležitost zachytit tuto neobvyklou dobu, která se podobnými obrazovými svědectvími zapíše do historie naší země,“ uvedl Vondrouš.
24. 2. 2021|

Tři dekády. Institut tvůrčí fotografie se za minulostí ohlíží současností

Institut tvůrčí fotografie v Opavě už třicet let „vychovává“ tvůrce, kurátory a teoretiky fotografie. Z prací svých studentů a nedávných absolventů sestavil výstavu, která slouží jako připomínka dosavadní činnosti. Téměř polovina zájemců o studium pochází ze zahraničí, což se odráží i ve výběru. Instalace Tři dekády je ke zhlédnutí do 27. září v Domě U Černé Matky Boží v Praze.
21. 6. 2020|