TÉMA

Nezdaněný líh

Soud ve Zlíně začal projednávat případ vynášení informací z Celní správy lihové mafii

Zlínský krajský soud se začal zabývat případem vynášení informací z Celní správy členům takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Obžalováno je pět lidí, z toho tři celníci, Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík, který je bratrancem Radka a Tomáše Březinových, a František Podešva. Obžalovaní jsou také dva členové původní lihové mafie, kteří už byli v souvislosti s nezdaněným lihem odsouzeni. Jde o Radka Březinu, který si odpykává třináctiletý trest, a Ivana Kováříka, někdejšího jednatele společnosti Morávia-Chem, kterou Březina skrytě vlastnil.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 14:49|

Soud opět zprostil Březinova otce a exmanželku obžaloby z praní špinavých peněz

Okresní soud ve Zlíně nepravomocně opět zprostil otce a exmanželku Radka Březiny, organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, obžaloby z takzvaného praní špinavých peněz. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozily Vladimíru Březinovi a Stanislavě Kudlejové (dříve Březinové) tři roky až osm let vězení. Vinu oba popřeli, z vyhlášení rozsudku se omluvili. Zprošťující rozsudek vynesl v případu prvoinstanční soud už potřetí.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 11:16|

Březinův komplic Jedinák přiznal vinu a uzavřel dohodu se žalobcem. Soud mu uložil trest 4,5 roku

Krajský soud v Ostravě uložil Radovanu Jedinákovi, komplici hlavního organizátora obchodů s nezdaněným lihem Radka Březiny, trest 4,5 roku vězení. Podle obžaloby působil v nižších patrech Březinovy zločinecké organizace a podílel se na krácení daní. U soudu přiznal vinu a uzavřel dohodu se žalobcem. Rozsudek ještě není pravomocný, obžalovaný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Odvolat se ale s ohledem na dohodu může jen ve vztahu k výši trestu.
10. 10. 2022|

Soud už podruhé zprostil otce a exmanželku Radka Březiny obžaloby z praní špinavých peněz

Okresní soud ve Zlíně zprostil otce a exmanželku Radka Březiny, organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem, obžaloby z takzvaného praní špinavých peněz. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozily Vladimíru Březinovi a Stanislavě Březinové tři roky až osm let vězení. Vinu oba popírali. Zprošťující rozsudek vynesl v případu prvoinstanční soud už podruhé.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 13:06|

Případ praní špinavých peněz z nezdaněného lihu neskončil. Krajský soud zrušil dva zprošťující rozsudky

Krajský soud zrušil část zprošťujícího prvoinstančního rozsudku v kauze praní špinavých peněz. Přes půl miliardy korun pocházelo podle obžaloby z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny, hlavního organizátora obchodů s nezdaněným lihem. Před zlínským okresním soudem znovu stanou Březinův otec Vladimír a bývalá manželka Stanislava. Asistentky Kateřinu Míčkovou a Kristýnu Mazurovou odvolací soud obžaloby zprostil.
23. 6. 2020Aktualizováno23. 6. 2020, 13:22|

Otec a syn Hemžští dostali za odběr nelegálního lihu od Radka Březiny deset let vězení

Olomoucký krajský soud uložil Pavlu a Petrovi Hemžským za odběr nelegálního lihu od šéfa lihové mafie Radka Březiny deset let vězení. Majitelé likérky HP premium z Hluboček na Olomoucku si nechali podle rozsudku dovézt přes tři sta tisíc litrů nezdaněného lihu, škoda na daních je vyčíslena na 89 milionů korun. Obžaloba stojí na výpovědi Březinova bratra Tomáše.
15. 6. 2020|