TÉMA

Vojenská mise

Čeští vojáci se vrátili z mise v Mali, za službu převzali vyznamenání

Příslušníci šestého úkolového uskupení české armády se vrátili z mise v Mali. O jejím zřízení rozhodla Evropská unie na základě žádosti tamní vlády. Trvala necelý rok, úkolem českých vojáků a vojaček byla především pomoc s výcvikem tamních ozbrojených sil. Více než osmdesát mužů a žen převzalo při slavnostním nástupu v Hranicích na Moravě za svou službu medaile.
17. 6. 2022|

Odpověď USA postrádá pozitivní reakci na klíčový požadavek Ruska, uvedl Lavrov

Spojené státy americké neodpověděly pozitivně na klíčový požadavek Ruska ohledně nepřípustnosti rozšiřování NATO, sdělil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Reakce USA dávají naději na zahájení vážného dialogu, ale pouze o druhořadých otázkách, nikoli o zásadních problémech, dodal. Podle šéfa ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleby chce Moskva Ukrajinu destabilizovat, o vojenskou invazi ale nestojí. Kanada oznámila, že prodlouží a rozšíří svou výcvikovou misi na Ukrajině, Joe Biden hovořil s Volodymyrem Zelenským.
27. 1. 2022Aktualizováno27. 1. 2022, 22:52|

Česká armáda je poprvé v čele mezinárodní vojenské mise. Vede ji brigádní generál Ridzák

Velení výcvikové mise Evropské unie v Mali (EUTM) převzal brigádní generál František Ridzák. Česká armáda tak poprvé ve své historii vede mezinárodní vojenskou misi. Ridzák, který nastupuje do funkce velitele po portugalském předchůdci, bude stát v jejím čele šest měsíců. Slavnostní ceremoniál se konal v hlavním malijském městě Bamaku.
12. 6. 2020|