TÉMA

Jiří Staněk

Obvodní soud se musí znovu zabývat nárokem na odškodnění pro Parkanovou za stíhání v kauze CASA

Bývala ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL, později TOP 09) má další šanci získat milionové odškodnění za nezákonné dlouholeté trestní stíhání v kauze armádních letounů CASA. Městský soud v Praze zrušil část původního rozsudku, který zamítl nárok bývalé političky na 8,5 milionu korun. České televizi to sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. Případ se tak vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 2.
19. 10. 2023|

Rada ČT neměla oprávnění odvolat členy své dozorčí komise, rozhodl soud

Rada České televize (ČT) neměla oprávnění odvolat celou svou dozorčí komisi kvůli údajným výhradám k její práci. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl čtyřem odvolaným členům komise. Rozhodnutí, které bylo přijato v listopadu 2020 na návrh tehdejší radní Hany Lipovské, soud zrušil. Členy dozorčí komise lze podle NSS odvolat jen na základě specifických zákonných důvodů. Předseda Rady ČT Pavel Matocha považuje rozhodnutí za věcně nesprávné.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 22:12|

Ministerstvo se omluvilo Parkanové za kauzu CASA a vyplatilo jí odškodné

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo bývalé ministryni Vlastě Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09) za stíhání v kauze nákupu letounů CASA. Resort zároveň uznal nárok exministryně na peněžitou kompenzaci a vyplatil odškodné ve výši 1,6 milionu korun. Informoval o tom server Česká justice. Úředníci dospěli k závěru, že dosud neřešili srovnatelný případ s tak masivním zásahem do osobní a pracovní sféry. Parkanová čelila stíhání od roku 2012, soudy ji definitivně osvobodily loni v říjnu.
5. 9. 2022|

Stíhání Parkanové v kauze CASA definitivně končí. Exministryně bude žádat odškodné a omluvu

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž se rozhodl nepodat dovolání v kauze nákupu armádních letounů CASA. Stíhání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího podřízeného Jiřího Staňka tak definitivně končí. Soudy loni dvojici pravomocně osvobodily, podat dovolání navrhovalo pražské vrchní státní zastupitelství. Trestní kauza se táhla téměř deset let. Parkanová se vedle odškodného bude domáhat také omluvy. Úřad pro ochranu osobních údajů jí také vrátil pokutu, kterou bývalé ministryni uložil za zveřejnění svědeckých výpovědí.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 13:19|

Exministryně Parkanová a její podřízený Staněk jsou v případě letounů CASA bez viny, potvrdil soud

Osvobození bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) a jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka je pravomocné. Ve středu o tom rozhodl odvolací soud. Dvojice čelila obžalobě v kauze letounů CASA. Státní zástupce tvrdil, že vinou Parkanové a Staňka byly armádní stroje, které stát nakoupil v roce 2009, předražené.
13. 10. 2021Aktualizováno13. 10. 2021, 13:29|

Exministryni Parkanovou zprostil soud obžaloby v kauze nákupu letounů CASA

Bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka soud zprostil obžaloby v kauze nákupu letounů CASA. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se odvolal. Dvojice od počátku odmítala, že by armádní stroje byly její vinou předražené. Státní zástupce žádal pro Parkanovou dvouletou podmínku a dvoumilionový peněžitý trest, pro Staňka pět let vězení a pětimilionový trest. Pro oba chtěl také zákazy činnosti.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 19:11|

Kauza letounů CASA vstoupila do další fáze. Po svědcích došlo na znalecký posudek

Případ údajně předraženého nákupu armádních letounů CASA u soudu pokračoval posudkem firmy American Appraisal (AA), na kterém stojí obžaloba. Právníci někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) a jejího podřízeného Jiřího Staňka však odmítli způsob, jakým znalecký ústav stanovil obvyklou cenu strojů. Výslechem znalců vstoupilo hlavní líčení do další fáze, v předchozích třech letech soudkyně vyslýchala svědky, kterých bylo více než čtyřicet.
10. 6. 2020|