TÉMA

GRECO

Česko potřebuje kodexy pro vrcholné činitele i lepší protikorupční dohled, radí Rada Evropy

Česko sice má pevný právní rámec pro boj s korupcí v nejvyšších výkonných funkcích, ale nedostatečně na jejich dodržování dohlíží a pravidla málo vymáhá. Uvedla to protikorupční skupina Rady Evropy (GRECO) ve své hodnoticí zprávě. Za řešení považuje přijetí kodexu chování pro zákonodárce, soudce a státní zástupce, který bude zároveň spojen s účinným a důvěryhodným kontrolním a sankčním mechanismem.
4. 3. 2024|

Česku stále chybí nástroje k omezení korupce mezi zákonodárci i soudci, kritizuje Rada Evropy

Česku stále chybí pravidla pro lobbing, nemá etický kodex pro poslance ani vymahatelná pravidla pro přijímání darů. Podle protikorupční skupiny Rady Evropy (GRECO) se tak dostatečně nechrání před korupcí zákonodárců, ale ani soudců či státních zástupců – přestože jí to skupina již dříve doporučila. Česko by také podle ní mělo přijmout novelu zákona o státním zastupitelství.
16. 6. 2023|

Česko bylo loni nejhorší ze sledovaných zemí v plnění protikorupčních doporučení, uvádí Rada Evropy

Česko bylo loni nejhorší ze 42 hodnocených zemí v plnění doporučení od protikorupční skupiny Rady Evropy (GRECO). Vyplývá to ze zveřejněné výroční zprávy orgánu sdružujícího 50 států, který hodnotil pokroky svých členů v prevenci korupce zákonodárců, soudců a státních zástupců. Zpráva vychází z loňských údajů a pozice Česka se od té doby mírně zlepšila, když letos splnila jedno ze 14 doporučení.
3. 6. 2020|