TÉMA

Naučná stezka

Ostrava koupí haldu Ema. Pětimilionovou investici zdůvodňuje obavou ze spekulantů

Ostravská halda Ema, která je oblíbenou turistickou atrakcí, přejde do majetku města. To zaplatí za více než 31 hektarů pozemků přes pět milionů korun. Město slibuje lokalitu lépe zpřístupnit a udržovat. Do plánů města ale bude promlouvat stát prostřednictvím báňského úřadu i podniku Diamo. Halda je navíc památkově chráněná.
24. 10. 2022|

Naučných stezek během epidemie přibývá, ty starší dostávají nový vzhled

Kvůli epidemii koronaviru a omezení možností trávení volného času vzniká stále více naučných stezek. Poptávka po značení nových tras je podle Klubu českých turistů oproti loňskému roku dvojnásobně vyšší. Stezky se nejčastěji týkají témat, jako je příroda, historie nebo technologie. Návštěvnost lesů a turistických stezek se za poslední rok podle Lesů ČR zněkolikanásobila. Přináší to s sebou i problémy související s ničením přírody.
1. 5. 2021|

V Kojetíně budují biotop s rybníkem, tůněmi a naučnou stezkou. Cílem je zadržet vodu v krajině

Ekologický projekt za třicet milionů vzniká v Kojetíně na Přerovsku. Na deseti hektarech stavbaři budují rybník, tůně a naučnou stezku. Biocentrum, které vyrůstá na místě stávajícího mokřadu, bude sloužit k zadržení vody v přírodě.
30. 3. 2021|

Nová naučná stezka se otevřela v Brdech. Turisty zavede i na místa zaniklých vesnic

Nejznámější místa Krkonoš nebo Šumavy byla podle jejich správců už dříve na hranicích kapacity, což se nyní může ještě zhoršit. I proto se v atraktivním okolí Padrťských rybníků v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy otevřela nová naučná stezka jako další možnost výletu. Na 13 kilometrech ukáže turistům jedno z nejkrásnějších bezlesí v Brdech, popíše zaniklé brdské obce i jedinečnou přírodu.
21. 5. 2020|