TÉMA

Jablonné nad Orlicí

Železniční incidenty v Medlešicích a Jablonném zavinili lidé, tvrdí inspekce. Výpravčí vařil a sužovala ho potřeba

Lidský činitel byl příčinou loňského vykolejení osobního vlaku v Medlešicích na Chrudimsku i jízdy dvou vlaků proti sobě po jedné koleji u Jablonného nad Orlicí, která nakonec neskončila nehodou. Dospěli k tomu vyšetřovatelé Drážní inspekce. V Medlešicích podle nich chyboval výpravčí, v Jablonném strojvedoucí jednoho z vlaků.
16. 7. 2021|

Zdravotní kontroloři se zabývají výtěrovými tyčinkami z Číny. Zkoumají materiál i obaly

Státní ústav pro kontrolu léčiv přezkoumává uvedení čínských výtěrových tyčinek na český trh. Podle některých znalců nesplňují zákonné podmínky, na obalech totiž chybí základní informace. Experti nemají jasno ani o materiálech použitých k jejich výrobě. V Česku zdravotníci denně odebírají v průměru kolem čtyřiceti tisíc vzorků, často právě i spornými čínskými tyčinkami.
9. 11. 2020|

Vlaky jely proti sobě ráno i odpoledne. V Lázních Kynžvart je sedm lehce zraněných

Na jednokolejné trati mezi Letohradem a Jablonným nad Orlicí jely proti sobě ve středu ráno dva vlaky. Oba včas zastavily, bylo mezi nimi v té době ještě půl kilometru. Podobná situace se opakovala i odpoledne na trati mezi Mariánskými Lázněmi a Lázněmi Kynžvart, kde osobní vlak vyjel vstříc pendolinu. I tyto soupravy se včas zastavily. Osobní vlak však poškodil při nepovoleném odjezdu výhybku a vykolejil. Několik lidí se tak lehce zranilo.
22. 7. 2020Aktualizováno22. 7. 2020, 18:08|

Nemocnice zkouší české výtěrové tampony pro testy na koronavirus. Mohly by nahradit dovoz z Číny

Výtěrové tampony na testování nemoci covid-19 jsou v Česku nedostatkovým zbožím. Většina jich pochází z Číny. Podle lékařů ale nejčastěji dovážený typ nesplňuje požadované parametry. Obdobu těchto pomůcek proto začala vyrábět firma v Jablonném nad Orlicí.
15. 5. 2020|