TÉMA

Výzkumný ústav veterinárního lékařství

Nově vyvinutá protilátka zabírá na všechny hlavní varianty koronaviru, ověřili čeští vědci

Mezinárodní tým vědců vyvinul dvojitou protilátku, která velmi účinně chrání před koronavirem SARS-CoV-2. České výzkumné laboratoře z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR a Českého centra pro fenogenomiku v centru BIOCEV ve studii na myších potvrdily, že nově vyvinutá protilátka funguje na všechny tři dosud známé dominantní mutace viru – britskou, jihoafrickou i brazilskou.
25. 3. 2021|

Brněnští vědci se spojili proti mozkové mrtvici. Chtějí vyvinout lepší diagnostiku i lék

Brněnští vědci ze sedmi institucí se spojili v klastru Stroke Brno, aby společně vytvořili nové metody rozpoznávání i léčby cévních mozkových příhod. Ve střední Evropě je tak rozsáhlá spolupráce podle zástupců institucí unikátní.
28. 7. 2020|

Testování odpadních vod na koronavirus by mohlo sloužit jako nástroj včasného varování

Vědci v Česku mají první výsledky výzkumu, ve kterém zkoumali přítomnost koronaviru v odpadních vodách. Potvrdili, že lidé s nemocí covid-19 mohou vylučovat části viru ve stolici. Odpadní vody testovali v jednadvaceti okresech, pozitivní výsledky byly téměř v polovině z nich. Zjištění by v budoucnu mohlo sloužit jako nástroj včasného varování obyvatel.
24. 6. 2020|

V brněnské laboratoři zkoumají koronavirus v odpadních vodách. Chtějí tak zjistit promořenost obyvatel

Vědci v Česku začali zkoumat přítomnost koronaviru v odpadních vodách. Laboratoř v Brně zkoumá vzorky ze dvou desítek čistíren odpadních vod v zemi. Lidé s nemocí covid-19 totiž mohou vylučovat součásti viru ve své stolici, a to dokonce dřív, než se u nich objeví příznaky. Monitoring by tak mohl sloužit jako nástroj včasného varování obyvatel.
5. 5. 2020|