TÉMA

Šluknov

Prodloužení věku odchodu do důchodu by se mělo určit podle profese a zdraví, řekl Petr Pavel v Ústeckém kraji

Zvolený prezident Petr Pavel ve čtvrtek jednal ve Šluknově na Děčínsku se starosty okolních obcí. V České Kamenici, kde později vystoupil před občany, ho čekaly davy lidí. Zdůraznil, že transformace okrajových regionů Česka by se podle něj měla řešit komplexně, včetně zajištění pracovních míst a bydlení. Hovořil také o důchodové reformě, kterou plánuje vláda. Řešení uvažovaného prodloužení věku odchodu do penze podle něj musí být pružnější a vyhovovat lidem různých profesí a rovněž jejich schopnostem po zdravotní stránce. V pátek se Pavel setká s představiteli opozičního poslaneckého klubu ANO Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem, se kterými chce diskutovat o vládním návrhu na snížení valorizace penzí.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 18:52|

Obyvatelé šluknovského sídliště si stěžují, že majitel v domech netopí a vyhrožuje vystěhováním

Obyvatele sídliště ve Šluknově na Děčínsku dlouhodobě trápí nefunkční topení a studená voda, upozornila Česká televize. V mrazech mají nájemníci, často jde o rodiny s dětmi, ve svých domovech třeba jen 15 stupňů Celsia. Těm, kteří si stěžovali na nízké teploty ve svých bytech, začal majitel vyhrožovat vystěhováním nebo neprodloužením nájemní smlouvy. Nájemník, který si nepřál zveřejnit jméno, ČTK sdělil, že v domech jsou zastaralé kotle na uhlí a dřevo. Podle něj se v nich většinou netopí. Majitel domů Pavel Zeithammer ve čtvrtek ČTK řekl, že jde o lživá tvrzení. Nájemníci podle něj mají v bytech teplo.
15. 12. 2022|

Na zámku i v podzámčí počítají ztráty. Šluknov má zavřeno, výstavy ale připravil

Na zámku Šluknov na Děčínsku se loni kvůli restriktivním opatřením proti šíření koronaviru nekonala více než polovina plánovaných kulturních a společenských akcí. I přesto, že je zámek v tuto chvíli zavřený, má připravených několik výstav. Správa zámku dobu jejich trvání oproti původnímu plánu prodloužila a nyní čeká, až je bude moci zpřístupnit veřejnosti. Loni zámek navštívilo pouhých šest tisíc návštěvníků, předloni jich přišlo o čtrnáct tisíc víc.
1. 3. 2021|

Češi odlili skleněnou Venuši. Největší socha svého druhu ozdobí pavilon EXPO v Dubaji

Český pavilon výstavy Expo 2020 v Dubaji představí dílo umělce Vlastimila Beránka. Jeho Venuše z olovnatého křišťálu je největší leštěnou plastikou z odlévaného skla na světě. Vznikala ve šluknovské společnosti Crystal Caviar, váží 243 kilogramů a její průměr je 88 centimetrů, řekl ředitel Crystal Caviar Marek Landa.
23. 9. 2020|

15 let ČT24: Tvrdé protesty na Šluknovsku a Novoborsku

Z napětí mezi většinovou společností a Romy na Šluknovsku a Novoborsku vznikly v roce 2011 rozsáhlé protesty, proti kterým musela zasáhnout speciální pořádková jednotka. Dění natáčela Lea Surovcová.
4. 5. 2020|

Místo noci nekonečný soumrak. Ani kolem půlnoci teď není v Česku úplná tma

Na významné části území České republiky v červnu nenastává takzvaná astronomická noc - tedy stav, kdy Slunce zapadá více než 18 stupňů pod obzor. Ve výsledku jsou tuzemské noci výrazně projasněné, třebaže se letní efekt projevuje na různých místech republiky s odlišnou intenzitou.
5. 6. 2019|