TÉMA

Dijon

Francouzské protesty proti důchodové reformě neustávají. Zaměstnanci rafinerií stávkují

Ve Francii v neděli pokračují protesty proti důchodové reformě, kterou prezident Emmanuel Macron prosadil tak, že obešel hlasování v parlamentu. Šéf pravicových Republikánů (LR) Éric Ciotti na Twitteru uvedl, že byla poničena i jeho kancelář v Nice. Označil to za nátlak na to, aby poslanci jeho strany hlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě podporované Macronem. Ráno proti reformě stávkovalo 34 procent zaměstnanců rafinerií a skladů ropné společnosti TotalEnergies, uvedla agentura Reuters.
19. 3. 2023|

Dijon sužuje válka drogových gangů. Proti sobě stojí Arabové a Čečenci

V Dijonu vypukla válka gangů mezi arabskou a čečenskou komunitou. Příčinou má být vyřizování účtů mezi jednotlivými skupinami, které spojuje drogový byznys. Policie pokračuje v razii a snaží se objevit zbraně a drogy.
24. 6. 2020|

Čečenský vůdce Kadyrov se zastal krajanů v Dijonu, podle něho museli vzít spravedlnost do svých rukou

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov se postavil na stranu svých krajanů, kteří o minulém víkendu rozpoutali násilnosti ve francouzském Dijonu. Podle něj tamní Čečenci neměli jinou možnost než vzít spravedlnost do vlastních rukou, protože policie je údajně nedokázala ochránit, napsal Kadyrov na internetové síti Telegram.
20. 6. 2020|
Otázky Václava Moravce

Vláda by měla více odůvodňovat omezování svobody, míní právníci

Vláda je málo transparentní a nedostatečně odůvodňuje omezení základních práv přijímaná v souvislosti s pandemií. Shodli se na tom předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, ústavní právník z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kysela a ředitel kampusu Sciences Po v Dijonu Lukáš Macek v Otázkách Václava Moravce. Stejný problém podle nich provází i plánovanou novelizaci zákona o ochraně veřejného zdraví. Rychetský kritizoval také média, že přílišným referováním o pandemii vytvořila atmosféru strachu, v níž společnost dočasně snížila vůči vládě své nároky na kvalitu právního státu.
3. 5. 2020|