TÉMA

Chřest

Mrazy způsobily podle vinařů škody za miliardy

Škody na vinicích v Česku po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách dosahují škody 95 procent, na Moravě bude výnos nižší nejméně o 23 procent. Svaz vinařů, který je největším oborovým svazem, to zjistil v průzkumu mezi svými členy. Podobné škody na révě vinaři prý nepamatují. Škody hlásí i pěstitelé jiného ovoce. Prudké ochlazení ničilo úrodu také v Německu, Polsku nebo Francii.
26. 4. 2024Aktualizováno26. 4. 2024, 15:24|

Na Znojemsku začali díky teplému počasí se sklizní chřestu o měsíc dřív

Teplé jaro urychlilo růst a sklizeň chřestu. Třeba na Znojemsku ho letos sklízejí o měsíc dřív než před rokem. Na jeho růst ale třeba stále ještě čekají v Ivančicích na Brněnsku, tam se budou letos v květnu navíc konat už třicáté slavnosti chřestu.
5. 4. 2024|

Labe teče jen půlka a chřest chřadne. Sucho tvrdě dopadá na Německo

Německo má za sebou jeden z nejsušších dubnů v historii měření. To ohrožuje živobytí zemědělců a objevily se i první lesní požáry. Příčinou je pravděpodobně změna klimatu způsobená z největší části pálením fosilních zdrojů. Do ulic se proto vrátily protesty hnutí Fridays for Future naléhající na vlády, aby rychle omezily emise z elektráren, továren či dopravy.
2. 5. 2020|

Ivančice začaly sklízet první vlastní chřest. Město obnovilo tradici z dob Rakouska-Uherska

Na poli u Ivančic začalo město sklízet poprvé chřest, který zde nechalo zasadit před dvěma lety. Obnovilo tak dlouholetou tradici, zdejší chřest se totiž za Rakouska-Uherska dovážel až do Vídně na císařský dvůr. Letos město sklidí zhruba do sto kilogramů a dostanou ho lidé, kteří se podíleli na zvládnutí koronavirové krize.
29. 4. 2020|