TÉMA

Majáles

Ostravská univerzita otevřela kampus pro sport a umění. Stál přes miliardu korun

Ostravská univerzita (OU) v pondělí na výstavišti Černá louka otevřela City Campus s novými univerzitními budovami pro sport a umění. Od února se v Univerzitním zázemí sportu a behaviorálního zdraví a v Klastru umění a designu budou vzdělávat noví trenéři, učitelé, hudebníci, produkční a grafici. Náklady na vybudování univerzitních objektů přesáhly miliardu korun. Škola očekává, že jí nový kampus pomůže zvýšit konkurenceschopnost a přilákat další studenty, sdělil rektor Jan Lata.
13. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 20:03|

Po dvouleté pauze začal v Českých Budějovicích největší neziskový studentský Majáles

V Českých Budějovicích začal nejdelší český Majáles. Za organizací největšího tuzemského neziskového festivalu stojí přes osmdesát studentů. Poslední dva ročníky výrazně ovlivnila situace kolem koronaviru, která řadu aktivit spojených s akcí neumožnila. Majáles začal v neděli a vyvrcholí v pátek 27. května.
23. 5. 2022|

Lidé v Praze si připomněli První máj, nechyběly akce na podporu Ukrajiny ani majáles

Politici i občané si při několika akcích v Praze připomněli 1. máj, svátek práce i lásky. Na Střeleckém ostrově se dopoledne při této příležitosti sešli komunisté, své pikniky tam uspořádali i anarchisté a mladí příznivci ČSSD a Strany zelených. Studenti slavili v majálesovém průvodu, který prošel centrem Prahy. Nechyběla ale ani akce připomínající dění na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Spolek Pražský Majdan za tímto účelem otevřel na Staroměstském náměstí osvětový stánek.
1. 5. 2022|

30 let zpět: Půl roku bez totality

Po celé republice si lidé připomínali výročí sametové revoluce. Na pražském Václavském náměstí vystoupila Marta Kubišová, v Kroměříži studenti slavili majáles.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
17. 5. 2020|

30 let zpět: Bereme si nazpátek ukradený svátek

Místo dechovky rocková hudba, místo sešikovaných pionýrů parodické průvody studentů, místo slavnostních slibů brigád socialistické práce mítink nezávislých odborů. Podívejte se, jak na mnoha místech po celém Československu probíhaly prvomájové oslavy v prvním roce svobody.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
1. 5. 2020|