TÉMA

Promořenost

Zhoršení se nevyhneme, nově nakažení jsou převážně mladí, říká epidemiolog Smejkal

Trend nových nákaz koronavirem v Česku na podzim znovu stoupá, počet dvakrát v tomto týdnu překonal tisícovku. Epidemiolog Petr Smejkal předpokládá, že zhoršení epidemické situace se nelze vyhnout. Nově nakažení jsou dle něj hlavně mladí, ale i starší skupiny obyvatel, kterým vyprchala imunita z očkování. V Interview ČT24 proto apeloval na pokračování ve vakcinaci.
8. 10. 2021|

Podzimní studie by měla ukázat, kolik lidí má protilátky na covid-19 i jak jsou účinné

Studie, do které se budou moci zapojit tisíce dobrovolníků, by měla ukázat skutečné promoření populace covidem-19. Ministerstvo zdravotnictví chce na podzim ve velkém testovat lidi na protilátky a buněčnou imunitu proti koronaviru, upozornil na to Český rozhlas Radiožurnál. Na studii by se měly podílet pražské nemocnice IKEM a Fakultní Thomayerova nemocnice a také Fakultní nemocnice Olomouc. Další podzimní studie by také měla ukázat, nakolik protilátky chrání před nákazou.
2. 9. 2021|

Extrémně důležité a extrémně složité číslo. Kolik lidí už v Česku mělo covid?

Laici tomu říkají promořenost, pro experty je lepší výraz „kumulativní incidence“, obojí ale značí totéž: Kolik lidí už v České republice mělo nebo právě má nemoc covid-19. Vyčíslit reálnou promořenost je ale podle expertů z mnoha důvodů složité, a přitom extrémně důležité.
14. 1. 2021|
Interview ČT24

Epidemiolog: Promořenost je nízká. Uvolňování musí jít postupně, abychom virus uhlídali

Česká populace je podle všeho promořená novým typem koronaviru jen ve velice omezené míře, prohlásil v Interview ČT24 epidemiolog z expertního týmu ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar. K promořování podle něj bude docházet za všech okolností, řízené uvolňování veřejného života má zajistit, že tuzemské zdravotnictví udrží virovou pandemii na uzdě.
21. 4. 2020|