TÉMA

Odposlech

Nutit člověka při výslechu k přiznání je podle soudu kázeňský přestupek

Krajský soud v Českých Budějovicích i napodruhé osvobodil českobudějovického policistu, který podle vyšetřovatelů spolu se svým kolegou nutil při výslechu k přiznání romského recidivistu. Podle soudu mohl policista spáchat kázeňský přestupek a případ znovu předal k posouzení jeho nadřízeným. Krajský soud tak rozhodl navzdory loňskému verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého odvolací soud posoudil jednání policisty příliš benevolentně. To si myslí také nejvyšší žalobce Pavel Zeman, který s novým rozsudkem nesouhlasí a v případu se znovu obrátil na Nejvyšší soud.
25. 2. 2021|

Odposlechy je možné využít i v jiných kauzách, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud (NS) v Brně s konečnou platností potvrdil, že výsledky prostorových odposlechů povolených soudem lze použít jako platný důkaz, i když byly původně nasazeny kvůli jinému podezření. Soud zároveň vyjasnil konkrétní podmínky pro jejich použití. Trestní kolegium ve středu schválilo dvě starší rozhodnutí k publikaci ve sbírce důležitých verdiktů, a to se společnou právní větou, která justici poslouží jako vodítko. Na použití odposlechů dosud existovaly různé názory.
17. 12. 2020|

30 let zpět: Štěnice ve zdech

Kolik odposlouchávacích zařízení nainstalovala Státní bezpečnost do bytu šéfredaktora Lidových novin Jiřího Rumla?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
11. 5. 2020|

30 let zpět: Politické špehování

Kamery ČST byly při demontáži odposlouchávacího zařízení v bytě v pražském Radotíně.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
17. 4. 2020|