TÉMA

Žamberk

Dotace na zimní stadion Žamberku utekla. Dárci přitom vybrali už statisíce korun

Radnice v Žamberku nezačne stavět zimní stadion, nesplnila dotační podmínky Národní sportovní agentury. Bez cizí finanční podpory jde o investici nad možnosti města. Hokejisté, kteří pro podporu stadionu iniciovali veřejnou sbírku, tak mohou s dalšími bruslaři dál využívat jen kluziště s tříměsíčním provozem.
10. 12. 2021|

Začala oprava přehrady Pastviny. Řidiči ani chodci se po hrázi na druhou stranu nedostanou

Povodí Labe začalo s opravami přehrady Pastviny na Orlickoústecku. Korunu hráze vodního díla ze třicátých let minulého století bude nutné celou rozebrat. S pracemi je spojeno i výrazné dopravní omezení, úplně se totiž bude muset uzavřít silnice přímo na hrázi přehrady. Práce by měly probíhat déle než rok a přijdou na necelých šedesát milionů korun.
18. 8. 2021|

Jeden ze tří chlapců, pod nimiž v Žamberku praskl led, zemřel

Jeden ze tří chlapců, pod kterými se ve čtvrtek prolomil led na rybníku v Žamberku na Orlickoústecku, zemřel. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Markéta Janovská. Více vzhledem k věku dětí uvést nemohla. „Prověřujeme okolnosti nešťastné události,“ dodala.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 15:16|

V Žamberku děti propadly ledem, po zásahu hasičů jsou v nemocnici

Pod několika dětmi se ve čtvrtek v Žamberku na Orlickoústecku prolomil v zámeckém parku na rybníku led. Podařilo se je resuscitovat a vrtulníky transportovat do nemocnic. Uvedli to mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková a mluvčí záchranářů Aleš Malý.
4. 3. 2021|

Chirurgickými principy inspiroval Eduard Albert svět. Byl uznávaným lékařem, ale psal i básně

Před 180 lety se narodil jeden z nejvýznamnějších českých chirurgů Eduard Albert. Uznávaný byl také jako básník nebo politik. Své poznatky šířil mezi mladé lékaře i studenty. Jeho jméno dodnes nese pražský komplex budov Univerzity Karlovy. Právě tam se snaží připomenout Albertovo dílo novými publikacemi.
20. 1. 2021|

Výsadek Barium patřil za války k těm nejúspěšnějším. V okupované vlasti plnil zpravodajské úkoly

Před 76 lety, v listopadu roku 1944, vrcholilo ve východních Čechách zatýkání spolupracovníků skupiny Barium. Výsadek i přesto dokázal ještě několik měsíců – až do své likvidace – získávat důležité zprávy a posílat je do Londýna. Proto patří k úspěšným skupinám vyslaným na území okupované vlasti z Velké Británie.
8. 11. 2020|

Vláda v pondělí projedná režim na hranicích, NKÚ chce kontroly nákupu pomůcek

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala v pondělí předloží návrh na zařazení nové kontrolní akce týkající se nákupů zdravotnických pomůcek. Vláda pak bude ve stejný den jednat o dalším fungování hraničních kontrol. Počet případů koronaviru v Česku v neděli stoupl o pět dalších na 8460. Neděle je také posledním dnem, kdy v Česku platí nouzový stav. Aktuálně se s nemocí potýká 2727 lidí. Dohromady se vyléčilo 5435 infikovaných, zemřelo 298 lidí.
17. 5. 2020Aktualizováno17. 5. 2020, 18:36|

Jom ha-šoa on-line. Jména obětí holocaustu si letos lidé připomínají virtuálně

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu, Jom ha-šoa, letos kvůli koronaviru organizátoři přesouvají na internet. Pietní akce, která se koná v úterý 21. dubna, se zúčastní například velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron, ale i příbuzní obětí holocaustu a přeživších. ČT to řekla koordinátorka akce z Institutu Terezínské iniciativy Eliška Waageová.
21. 4. 2020|