TÉMA

Brescia

Alpské regiony trápí suchá zima. Ohrožuje úrodu i výrobu elektřiny

Suchá zima budí obavy v severní Itálii, Francii a v dalších regionech pod Alpami. Nejde jen o lyžování. Nedostatek srážek ohrožuje budoucí úrodu, například v příštích týdnech bude vydatnou zálivku potřebovat ozimé obilí. Nízké stavy řek mohou narušit také výrobu elektřiny a mimo obvykle rizikovou letní sezonu se objevují i lesní požáry.
23. 2. 2023|

Zemřela hlava řádu Maltézských rytířů Marco Luzzago

Velké Magisterium Suverénního řádu Maltézských rytířů oznámilo úmrtí místodržitele úřadu velmistra řádu Marca Luzzaga. Ten nečekaně zemřel v úterý v Římě po krátké nemoci. Luzzago řád řídil od smrti posledního velmistra a měl instituci dovést k volbě jeho nástupce.
7. 6. 2022|
Doporučujeme

Část nakažených koronavirem má neurologické potíže, ukazují případy po celém světě

Menší část nakažených novým koronavirem vykazuje neurologické potíže včetně zmatení, záchvatů či mrtvice. Takové symptomy u některých pacientů hlásí podle listu The New York Times (NYT) lékaři v mnoha zemích. Typickými příznaky nemoci COVID-19, kterou koronavir způsobuje, jsou kašel, horečka a potíže s dýcháním. Vědci také zaznamenali neobvyklé symptomy v podobě ztráty čichu a chuti či srdečních potíží.
2. 4. 2020Aktualizováno4. 4. 2020, 17:12|

Ztráta čichu a chuti může být známkou nákazy koronavirem, naznačují výzkumy

Matka nakažená koronavirem necítila plnou plenku svého dítěte. Kuchaři, kteří obvykle poznají každé koření v jídle, necítí kari nebo česnek a všechno jídlo jim chutná mdle. Jiní uvádějí, že necítí příjemnou vůni šamponu nebo páchnoucí kočičí záchodek. Anosmie, tedy ztráta čichu, a ageuzie, čili ztráta chuti, se objevily jako zvláštní, ale výmluvný příznak nákazy koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19, napsal zpravodajský server The New York Times.
23. 3. 2020|