TÉMA

Ivan Hirsch

Česko rozvolňuje. Experti apelují na rozvahu, oceňují ale přínos vakcíny

V České republice by měla být v současnosti dominantní britská mutace. Ve světě straší ale i další varianty koronaviru – jihoafrická, brazilská nebo indická. „Není třeba upadat do nějaké paniky, ale je potřeba se k tomu postavit čelem ,“ říká virolog Ivan Hirsch. Matematik René Levínský z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) si myslí, „že jsme se poučili z chyb“ a že jsme v lepší situaci i díky očkování.
11. 5. 2021|

Stát by měl vytvořit infrastrukturu pro PCR, testování ve firmách by bylo levnější i přesnější, vyzval virolog Hirsch

Kdyby stát vytvořil dostatečnou kapacitu pro vyhodnocování testů ve firmách metodou PCR, vyšlo by to nakonec levněji než nynější antigenní testování, zároveň by byly výsledky přesnější. V Interview ČT24 to řekl virolog Ivan Hirsch, podle kterého je metoda PCR výhodnější při vyhodnocování velkého množství testů. Přihlásil se k myšlence, že rozvolňovat nynější restrikce by se mělo až v době, kdy za týden přibude méně než sto nových případů na sto tisíc obyvatel, aby epidemie vzápětí znovu nezesílila.
17. 3. 2021|

Měli bychom přijmout přísnější opatření a nakoupit víc vakcín, než nyní chceme, míní Prymula

Česko by mělo zavést výrazně přísnější protikoronavirová opatření. V Událostech, komentářích to i s ohledem na nový kmen viru, který se šíří ve Velké Británii, řekl poradce premiéra Roman Prymula. V souvislosti s očkováním proti covidu-19 prohlásil, že by Česko mělo ze strategických důvodů nakoupit více vakcín, než v tuto chvíli chce.
22. 12. 2020|

Vakcína proti covidu-19 nikoho neočipuje ani nezmění DNA, reagují na dezinformace ministr i odborníci

Vakcína proti nemoci covid-19 bude zřejmě vůbec nejrychleji vyvinutou vakcínou v historii lidstva. Od jejího zavedení si mnozí slibují návrat do života před pandemií. V souvislosti s očkováním se ale objevují i různé dezinformace. Ty nejčastější v pořadu Devadesátka rozebrali ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), vakcinolog a epidemiolog Roman Chlíbek a virolog Ivan Hirsch.
28. 11. 2020|

Vakcína proti covidu není otázkou pár měsíců. Podle Duška 60 procent z českých obětí nezemřelo primárně na tuto nemoc

Očkování proti covidu-19 bude podle odhadů odborníků dostupné nejdříve na konci letošního roku, pravděpodobněji až v roce 2021. Na odborné konferenci Co víme a nevíme o covidu-19 pořádané Univerzitou Karlovou v Praze to řekl Roman Chlíbek, vědecký sekretář České vakcinologické společnosti. Ve vývoji je podle něj asi 120 vakcín, žádná z nich ale není v poslední fázi testů. Podle odhadů ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška 60 procent z 317 obětí koronaviru primárně nezemřelo na covid-19.
26. 5. 2020Aktualizováno26. 5. 2020, 19:00|
Otázky Václava Moravce

Když bude na konci března nejvýše 8500 nakažených, mohli bychom uvolnit opatření, připustil Prymula

Nárůst infikovaných koronavirem by nyní mohl být v Česku už zafixován a za současných omezujících opatření by se celkový počet nakažených v zemi mohl do konce března držet pod osmi a půl tisíci. V Otázkách Václava Moravce to řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Uvedl také, že bude navrhovat uzavření hranic pro pendlery. Zákaz cestování do zahraničí by mohl podle něj trvat i rok či dva.
22. 3. 2020|