TÉMA

Vosto5

Divadlo Vosto5 zve na Zabijačku, existenciální krizi zažene flákota

„Hladový je vždycky smutný, nacpat bříško, to je nutný,“ vyzývá publikum k návštěvě nového kusu soubor Vosto5 a Moravské divadlo. Jejich operní Zabijačka je svérázným příspěvkem k „národním“ operám v době, kdy tápe smysl opery i národa. Inscenace původně vznikla na závěr předsednictví Česka v Radě Evropské unie, nyní se hraje v pražském prostoru Vzlet.
3. 3. 2023|

V Praze se otevřely dva nové kulturní prostory. Chtějí odpovídat jednadvacátému století

V hlavním městě zahájily začátkem září provoz dva nové kulturní prostory. Oba mimo centrum Prahy. V areálu bývalého pivovaru v Braníku se otevřel Dům tanečního umění, kde po rekonstrukci památkově chráněné budovy vzniklo zázemí pro taneční školy i profesionální nezávislé soubory. Ve Vršovicích svou první sezonu zahájilo kulturní centrum Vzlet. Své domovské působiště tu našly divadelní soubor Vosto5 i barokní orchestr Collegium 1704.
7. 9. 2021|

Začíná vysílat Televize Naživo, chce 24 hodin denně vynahradit živou kulturu

V pátek 20. listopadu začíná vysílat nový kulturní program. Televize Naživo reaguje na opakující se vládní nařízení, která omezují provozování živé kultury. Po čtyřiadvacet hodin denně nabídne divadelní a hudební tvorbu pro dospělé i dětské diváky. Cílem je zprostředkovat co nejautentičtější divácký zážitek. Vysílaní je dostupné zdarma, z velké části v přímém přenosu, a následně za poplatek ke zhlédnutí v archivu.
20. 11. 2020|

„Příležitosti se neohlížejí na okolnosti.“ V Praze vznikají tři nové scény

Přestože tuzemská kulturní scéna kvůli pandemii zažívá nejhorší období v moderních dějinách, nevzdává plány do budoucna. V Praze se otevřely nebo chystají otevřít tři nové kulturní prostory.
19. 11. 2020|

Dnes zavřeno aneb jak jít, a přitom nejít za kulturou

COVID-19 zasáhl i do kultury. V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru jsou v Česku zakázány akce, na něž by dorazilo více než sto účastníků. Pro veřejnost tak zavřela řada galerií a muzeí, divadla do programu vyvěsila ceduli „zrušeno“. Navíc přibývá lidí, kteří musí zůstat v karanténě. Web ČT24 proto přináší několik tipů, jak se za kulturou dostat, i když z různých důvodů nemůžete.
11. 3. 2020|