TÉMA

Sámos

Turecko a Řecko po pátečním zemětřesení evidují 39 mrtvých

Už 39mrtvých a skoro 900 zraněných evidují v Turecku a Řecku v důsledku pátečního zemětřesení, které tvrdě zasáhlo turecké pobřežní velkoměsto Izmir a jeho okolí a také řecký ostrov Samos. Ještě po 18 hodinách od zemětřesení se v sobotu záchranářům podařilo z trosek osmipatrového domu v Turecku vyprostit živou ženu a tři její děti. Všichni byli odvezeni do nemocnice, po čtvrtém dítěti záchranáři stále pátrají.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 21:53|

Let ze Samosu do Prahy na jeden motor a 21 chyb. Kapitán má pozastavenou činnost

Let na jeden motor z řeckého ostrova Samos až do Prahy – v rozhodování kapitána našla odborná komise 21 chyb. Podle její zprávy tak loni v srpnu ohrozil bezpečnost nejen 170 cestujících na palubě. Závěry komise se bude zabývat Úřad pro civilní letectví. Společnost Smartwings nyní kapitánovi pozastavila činnost.
24. 7. 2020|

V Německu přistálo letadlo se 47 nezletilými uprchlíky z Řecka

V německém Hannoveru v sobotu dopoledne přistálo letadlo se 47 nezletilými uprchlíky z táborů na řeckých ostrovech. Zčásti jde o sirotky nebo nezletilé, které na útěku nedoprovázejí dospělí příbuzní. Nejprve si musí odbýt dva týdny v karanténě v Dolním Sasku. Na některé děti už v Německu čekají rodiny. Původně se k převzetí 1600 mladých běženců z přeplněných táborů v Řecku zavázalo deset unijních států. Většina ale kvůli covidové krizi od akce ustoupila. Česká vláda převzetí odmítá.
18. 4. 2020Aktualizováno18. 4. 2020, 19:23|

Turecko brání migrantům v přeplutí Egejského moře. Řecká policie na hranici používá slzný plyn

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nařídil pobřežní stráži bránit migrantům v přeplouvání Egejského moře. Tamní úřady o tom informovaly na sociálních sítích s tím, že přeplouvání moře je příliš nebezpečné. Desítky tisíc migrantů se od minulého týdne snaží dostat do Evropské unie přes pozemní turecko-řeckou hranici. Na té se v sobotu opět zvýšilo napětí, když řecká policie proti migrantům nasadila i slzný plyn.
7. 3. 2020|

Napětí na hranici plné uprchlíků. Turecká policie útočí na řecké strážce slznými granáty, tvrdí řecké zdroje

Na řecko-turecké hranici, kde se hromadí tisíce běženců, opět létají slzné granáty. Podle řecké televize Skai mířily z turecké strany na řecké policisty, píše agentura DPA. Podle zpravodaje serveru Greek Reporter šlo zřejmě o útok turecké policie, k jehož koordinaci byly využity drony. Turci navíc údajně rozdávali migrantům nůžky na prostříhání děr v plotu. Ankara odmítá, že by běžencům pomáhala. Slzný plyn prý používá jen v reakci na stejný postup Řeků.
6. 3. 2020Aktualizováno6. 3. 2020, 14:08|