TÉMA

Edgar Allan Poe

Ray Bradbury se narodil před sto lety. Veřejnost varoval před cestou k Marsu i před lidstvem samým

Americký spisovatel Ray Bradbury, od jehož narození uplyne 22. srpna rovné století, přitahoval pozornost vizí odlidštěné budoucnosti se silným humanistickým podtónem –⁠ a nadarmo se mu nepřezdívalo „Edgar Allan Poe pro optimisty“. Proslavil se jako autor románového mementa 451 stupňů Fahrenheita, psal ale i povídky (Marťanská kronika), básně, divadelní hry, televizní a filmové scénáře a eseje.
22. 8. 2020|

Vteřina dějepisu: Co se stalo 20. dubna 1841 při Vraždách v ulici Morgue?

Na otázku z titulku částečně odpovíme rovnou: Na světě se tehdy objevila první moderní detektivka. Alespoň je za ni považována povídka, kterou 20. dubna 1841 vydal Edgar Allan Poe. Příběhy o násilné smrti se četly samozřejmě i před Vraždami v ulici Morgue (The Murders in the Rue Morgue), Poe ale ke krvákům přidal detektiva s brilantními dedukčními schopnostmi. Věděli byste, koho za vraha označil v případě Poeovy detektivky? (Kdo se brání spoilerům, ať prostě odpověď nerozklikává.)
20. 4. 2020|

Kvíz: Jste na ptáky krátký? Každej na to musí přijít sám

Na 1. dubna připadá Mezinárodní den ptactva. A ptáků je dost i v kultuře. Abyste je poznali, netřeba mít zrovna znalosti z ornitologie. Takže nebuďte labuť a zkuste si následující kvíz. Věříme, že jste moudří jako sova a s každou ptákovinou si snadno poradíte. A protože zadarmo ani kuře nehrabe, na konci kvízu se můžete „odměnit“ aspoň hodnocením. Není-li jinak psáno, za každou správnou odpověď si věnujte jeden bod.
1. 4. 2020|

Národní galerie v nové sezoně nasazuje Kolíbala, Gebauera i Poea. A přidává brutalismus

Národní galerie Praha otevírá ve své hlavní budově, Veletržním paláci, čtyři nové výstavy. Sezonu zahajuje večer 5. března „grand openingem“ pro veřejnost. První návštěvníci si tak budou moci projít retrospektivní výstavu Kurta Gebauera, ohlédnutí za instalací Stanislava Kolíbala z benátského bienále a díla, k nimž české výtvarníky inspiroval E. A. Poe. Čtvrtou novinkou je výstava věnovaná pražským brutalistním stavbám.
5. 3. 2020|