TÉMA

Udine

„Český“ Marco Polo, na kterého se zapomnělo. Mnich Odorik vstoupil jako první Evropan do Tibetu a překročil rovník

Na cestách strávil čtrnáct let a urazil desetitisíce kilometrů napříč mongolskou říší. Málokdo ví, že i Češi dost možná mají svého Marca Pola. Františkánský mnich a misionář Odorik z Pordenone ve 14. století na podnět papeže podnikl dobrodružnou cestu do Asie. Jako první Evropan při tom překročil rovník a vstoupil do Tibetu.
14. 1. 2021|

Profesor, který se v Itálii nakazil koronavirem, po návratu ještě učil. Univerzita zavřela, hledá jeho studenty

Česká zemědělská univerzita přerušila na dva dny výuku. Jeden z jejích profesorů byl o víkendu pozitivně testován na koronavirus. Zřejmě se nakazil v Itálii, po návratu podle rektora Petra Skleničky ještě učil. Škola nyní zjišťuje, kteří z 20 studentů, kteří měli přijít, byli na jeho semináři. Výuku na den přerušily i strojní a elektrotechnická fakulta na ČVUT, kde byl v minulém týdnu na obhajobě kolega nakaženého muže. Na dva týdny potom přerušila výuku brněnská Mendelova univerzita.
2. 3. 2020Aktualizováno2. 3. 2020, 15:34|

Německo na prahu epidemie. Vychovatelka má koronavirus, děti zůstanou doma

Nový koronavirus dál trápí Evropu. V Severním Porýní-Vestfálsku onemocněla žena, která pracuje jako vychovatelka ve školce. Dětem z tohoto zařízení a jejich rodičům úřady nařídily, aby zůstali doma. Podle německého ministra zdravotnictví je země na prahu epidemie. První případy nákazy hlasí Řecko, Severní Makedonie, Norsko a Rumunsko. Ve Francii nemoci podlehl druhý člověk.
26. 2. 2020Aktualizováno26. 2. 2020, 23:19|