TÉMA

Bohunice

Advokátní komora chce, aby odposlechy v brněnské věznici prošetřil ministr a sněmovní komise

Česká advokátní komora (ČAK) vyzve ministra spravedlnosti i sněmovní komisi pro kontrolu odposlechů, aby prošetřili odposlouchávání výslechových místností v brněnské vazební věznici. Komora už dříve zdůraznila, že pokud obviněný nemůže mluvit se svým obhájcem důvěrně, jde o porušení jeho ústavního práva na obhajobu i na spravedlivý proces.
16. 12. 2021|

Izraelská centrála bojuje proti kybernetickým útokům, spolupracuje i s Českem

Izraelský dispečink pro boj s kybernetickými hrozbami je přísně hlídané pracoviště s nepřetržitým provozem. Na místě přijímají oznámení od veřejnosti a vysílají odborné týmy na místa počítačových útoků. Izrael je totiž častým terčem hackerů, politicky i kriminálně motivovaných. Jako vůbec první zahraniční médium tam získala přístup Česká televize.
13. 11. 2021|

David Rath chce na svobodu. Požádal o podmíněné propuštění

Někdejší středočeský hejtman za ČSSD David Rath podal k Městskému soudu v Brně žádost o podmíněné propuštění. Informovala o tom mluvčí soudu Petra Hovorková. Rath si ve věznici v Brně-Bohunicích odpykává sedmiletý trest za korupci, za sebou má polovinu trestu. Na jeho žádost upozornil server Aktuálně.cz.
18. 10. 2021Aktualizováno18. 10. 2021, 15:21|

Areál porodnice na Obilním trhu v Brně bude sloužit k výzkumu i výuce

Areál současné brněnské porodnice na Obilním trhu bude v budoucnu sloužit k výzkumu i k výuce. Dohodli se na tom rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš a ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba. Společně podepsali memorandum o vzájemné spolupráci mezi oběma institucemi. Porodnice, které se v Brně neřekne jinak než „Obilňák“, se má v budoucnu stěhovat do připravovaných prostor v areálu bohunické nemocnice.
8. 9. 2021|

Brno musí přestavět nájezd u kampusu. Silnice vadí připravovanému prodloužení tramvajové trati

Brno bude muset změnit podobu křižovatky Jihlavská-Bítešská-Akademická v městské části Starý Lískovec. Jihozápadní nájezd, po kterém řidiči po sjezdu z dálnice D1 pokračují směrem k Ústřednímu hřbitovu, nahradí nový jihovýchodní. Současný nájezd vadí připravovanému prodloužení tramvaje k Osové a znehodnocuje cenné pozemky. O investičním záměru informoval radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).
3. 9. 2020|

Je levnější a ekologičtější. Vědci z Ostravy testovali most z kůrovcového dřeva

Vědci z Ostravy testovali v laboratorních podmínkách most z kůrovcového dříví. Zatížili ho až k prasknutí. První prototyp takové stavby vznikl v prosinci loňského roku v Bohunicích na Prachaticku. Tvůrci podobu mostu po této zkušenosti ještě vylepšili. To by mělo urychlit nejen výstavbu konstrukce, ale také výrazně snížit pořizovací cenu.
21. 2. 2020|