TÉMA

Hana Lipovská

Žalobce podmíněně zastavil stíhání muže obviněného z výhrůžek redaktorovi ČT Hynkovi

Státní zástupce podmíněně zastavil stíhání muže z Berounska, který podle policie vyhrožoval na sociálních sítích redaktorovi České televize (ČT) Jiřímu Hynkovi, sdělil obvodní státní zástupce pro Prahu 4 Jan Vychyta. Muž, který dostal roční zkušební dobu, vyhrožoval Hynkovi kvůli jeho reportážím o bývalé člence Rady ČT Haně Lipovské. K činu se přiznal, podle Hynka se ale omluvil až po začátku stíhání.
26. 5. 2023|

Policisté obvinili muže za výhrůžky redaktorovi ČT Jiřímu Hynkovi

Pražští kriminalisté obvinili z vydírání devětatřicetiletého muže z Berounska, který předloni v dubnu podle nich vyhrožoval ze smyšleného profilu na sociální síti redaktorovi České televize (ČT) Jiřímu Hynkovi. Důvodem byly jeho reportáže o tehdejší člence rady ČT Haně Lipovské. Informoval o tom deník Právo.
26. 1. 2023|

Listopadové výročí doprovázely i protesty, organizátoři kritizovali současné poměry

Česko si připomíná třiatřicet let od pádu komunistického režimu a třiaosmdesát let od nacistického zákroku proti tuzemským vysokým školám. Oslavy 17. listopadu doprovodil vedle vzpomínkových akcí, koncertů a debat také protest lidí nespokojených se současnou společensko-politickou situací. Svolalo ho uskupení Česká republika na 1. místě.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 19:36|

Rada ČT neměla oprávnění odvolat členy své dozorčí komise, rozhodl soud

Rada České televize (ČT) neměla oprávnění odvolat celou svou dozorčí komisi kvůli údajným výhradám k její práci. Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl čtyřem odvolaným členům komise. Rozhodnutí, které bylo přijato v listopadu 2020 na návrh tehdejší radní Hany Lipovské, soud zrušil. Členy dozorčí komise lze podle NSS odvolat jen na základě specifických zákonných důvodů. Předseda Rady ČT Pavel Matocha považuje rozhodnutí za věcně nesprávné.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 22:12|

Sněmovna schválila novelu o působení v nestátních ozbrojených skupinách, šéfem NKÚ zůstává Kala

Poslanci na středeční schůzi schválili novelu o působení v nestátních ozbrojených skupinách v cizině. Tento akt bude zřejmě klasifikován jako samostatný trestný čin se sazbou až pět let vězení. Dolní komora také zvolila Miroslava Kalu do čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V tajné volbě byl nakonec jediným uchazečem, poslanec ANO Roman Kubíček se nominace vzdal. Na jedno volné místo v Radě Českého rozhlasu poslanci zvolili historika Jaroslava Šebka, do Rady České televize zatím jen bývalého ředitele ostravského studia ČT Ilju Racka.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 16:13|

Poslanci odvolali radní ČT Lipovskou. Uznávání protilátek odsunuli na neurčito

Sněmovna na návrh volebního výboru odvolala z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou. Důvodem je údajné porušení zákona o České televizi a ztráta nezávislosti, o níž tento zákon hovoří. Poslanci v pátek také diskutovali o uznávání protilátek proti covidu-19 pro prokázání bezinfekčnosti, debatu po hodině přerušili. Dopoledne sněmovna schválila novelu o zpřísnění dohledu nad dodržováním pracovní doby i odpočinku strojvedoucích na železnici a zvýšení investic pro letošní rok o 1,8 miliard korun. Naplánovaný růst učitelských platů a novelu zákoníku práce o vyšší zákonné dovolené neprojednali.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 17:33|

ANO ve sněmovně opět zabránilo schvalování novely o učitelských platech

Sněmovna ani třetí den své pravděpodobně poslední předvolební schůze neschválila vládní novelu, která se týká učitelských platů. Zabránilo tomu vládní ANO, které si stejně jako ve středu vyžádalo po poledni přestávku na jednání své poslanecké frakce. Předtím absence ministrů i poslanců poznamenaly zřejmě poslední písemné interpelace. Po polední pauze pokračovali zákonodárci interpelacemi ústními.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 16:52|

Volební výbor doporučil schválit výroční zprávu ČTK a odvolat radní ČT Lipovskou

Sněmovní volební výbor v úterý doporučil sněmovně schválit výroční zprávu o činnosti a hospodaření České tiskové kanceláře (ČTK) za loňský rok. Za rok 2020 vykázala ČTK čistý zisk 1,7 milionu korun, což byl meziroční pokles z 5,5 milionu korun za rok 2019. Není jisté, zda plénum zprávu stihne projednat do říjnových voleb. Výbor, který má ve své působnosti média, se také zabýval údajnou ztrátou nezávislosti členky Rady České televize Hany Lipovské, doporučil ji odvolat.
7. 9. 2021|

Volný blok zahájil volební kampaň. Nesouhlasí s vládními omezeními kvůli covidu-19 a s očkováním

Politické uskupení Volný blok zahájilo ostrou fázi kampaně před říjnovými volbami. Na pražské Letné volební lídr Lubomír Volný i další řečníci vyjádřili nesouhlas s vládními omezeními kvůli covidu-19 a s očkováním. Zároveň kritizovali plošné testování dětí před začátkem školního roku.
28. 8. 2021|

Ředitel ČT Dvořák podal trestní oznámení na radní Lipovskou

Generální ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák podal trestní oznámení na radní Hanu Lipovskou. Chce tak bránit dobré jméno České televize a svou pověst. Ohlásil to během středečního zasedání rady. Lipovská jej podle jeho slov mimo jiné obvinila, že ji ohrožuje na životě. Radní to odmítla. Trestní oznámení je podle ní způsob, jak moci nahlížet do cizího trestního spisu.
19. 5. 2021|

Přidělení ochranky Lipovské nebylo protiprávní, uvedla GIBS

Policie nejednala protiprávně, když přidělila ochranku člence Rady České televize Haně Lipovské, uvedla Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) na svém webu. Inspekce proto neshledala důvody pro zahájení úkonů trestního řízení a věc odložila. Lipovskou letos 7. dubna doprovázeli dva policisté na jednání Rady ČT.
12. 5. 2021|

Hamáček chce, aby inspekce zjistila okolnosti přítomnosti policie v budově České televize

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce, aby Generální inspekce bezpečnostních sborů prošetřila postup policie v souvislosti s ochranou členky Rady České televize Hany Lipovské. Policisté v civilu doprovázeli Lipovskou na jednání Rady 7. dubna. Do budovy televize vstoupili bez vědomí jejího vedení.
13. 4. 2021|

Rada ČT zvolila novou pětičlennou dozorčí komisi

Rada České televize (ČT) ve středu zvolila novou pětičlennou dozorčí komisi. Zasednou v ní Michal Petrman, Petr Juchelka, Jan Lamser, Eva Hubková a Zuzana Prokopcová. Rada vybírala z 12 kandidátů, které během veřejného zasedání blíže nepředstavila. Dosavadních pět členů poradního orgánu rada kvůli vážným výhradám odvolala před dvěma týdny.
25. 11. 2020Aktualizováno25. 11. 2020, 19:38|

Předsedou Rady ČT se stal René Kühn

Rada České televize ve středu zvolila svým předsedou na příští dva roky mediálního odborníka Reného Kühna. Předchozímu předsedovi Janu Bednářovi vypršelo členství v radě. Devětačtyřicetiletý Kühn je členem rady od roku 2011 a opakovaně byl v minulosti jejím místopředsedou. Po celou svou profesní kariéru pracuje v marketingu a public relations. Působí rovněž jako externí poradce na ministerstvu kultury.
24. 6. 2020Aktualizováno24. 6. 2020, 17:29|

Komentář Marka Wollnera: Kauza Lidice, uplácaná politikou

Ač se k výrokům radních běžně nevyjadřuji, po přečtení rozhovoru s novou radní ČT Hanou Lipovskou v Týdeníku ECHO („Jsem trochu partyzánka“, ECHO, 11. 6. 2020) udělám výjimku. Hana Lipovská samozřejmě není jediná, kdo má kritické připomínky ke kauze Lidice, kterou jsme vysílali loni v červnu (Vpředvečer tragédie, Reportéři ČT, 10. 6. 2019), takže zároveň odpovím nejen jí.
22. 6. 2020|
Podcast Newsroom ČT24

Novinář Rožánek o volbě do mediálních rad: Kontroverzní jména odvádí pozornost

Tři dny, od rána až do večera. Neuvěřitelných 33 hodin. Tak dlouho trval maraton slyšení kandidátů do rad Českého rozhlasu a České televize. Novináři byli u toho, jen jeden ale zůstal po celou dobu – mediální analytik Filip Rožánek. „Zákon říká, že kandidovat do rozhlasové a televizní rady může úplně kdokoliv. Možná jsou poslanci alergičtí na odborníky, kteří akademicky sledují média,“ komentuje analytik.
19. 2. 2020|