TÉMA

Učiliště

Jaderné elektrárny těžce shání specialisty na svařování, pomoci má nový učební obor

V jaderné elektrárně v Temelíně řeší problém s nedostatkem odborníků. Pomoci má nový obor na střední odborné škole a učilišti v Hněvkovicích u Týna nad Vltavou. Zajistit má specialisty vyučené pro sváření v jaderné energetice. Nyní tam pro ně otevřeli moderní praktickou učebnu.
10. 11. 2023|

Vysvědčení převezmou i studenti ve výkonu trestů. Nejčastěji studují na kuchaře nebo obráběče kovů

Školní rok končí také lidem, kteří studují ve výkonu vazby a trestu. Roste hlavně zájem o dvouleté a tříleté učební obory, vyplývá z dat Středního odborného učiliště, které spravuje Vězeňská služba a sdružuje všechna školská zařízení v českých věznicích. V letošním školním roce se na něj hlásilo celkem 849 vězňů, což je o 242 víc než v tom předchozím. Naopak o jednoleté kurzy zájem klesl.
30. 6. 2023|

Učitel mě k činu vyprovokoval, řekl u soudu mladík, který vraždil mačetou

Jaroslav Řehák, který letos v březnu podle obžaloby mačetou zabil učitele středního odborného učiliště v pražské Michli, před soudem řekl, že ho pedagog k činu vyprovokoval. Dále se zatím nevyjádřil, jeho výslech bude pokračovat po přestávce. Řehákovi hrozí až dvacetileté vězení. Soud má v pondělí v plánu po výslechu obžalovaného přečíst ještě listinné důkazy a některé svědecké výpovědi. Hlavní líčení bude pokračovat 19. prosince výslechem znalců a svědků.
5. 12. 2022|

Vraždu učitele mačetou žák plánoval, uvedla obžaloba. Hrozí mu dvacet let vězení

Mladík, který je stíhán kvůli zabití učitele středního odborného učiliště v pražské Michli, vraždu podle vyšetřovatelů plánoval. Nejprve chtěl svou oběť upálit, pak se ale rozhodl, že ho usmrtí mačetou. Uvádí to obžaloba. Mladému muži, kterému bylo v době činu devatenáct let, hrozí až dvacetileté vězení.
24. 10. 2022|

Kvůli výdělkům učňů z praxí rodiny často přicházely o dávky. Novela má situaci změnit

Od nového roku by se výdělky učňů a studentů z brigád nebo praxí neměly započítávat do celkových příjmů rodiny. Sociálně slabší domácnosti totiž kvůli tomu přicházejí o některé dávky. Pomoci jim má novela zákona.
15. 10. 2022|

Policisté obvinili mladíka z vraždy pedagoga v Praze. Hrozí mu až dvacet let vězení

Policisté obvinili z vraždy devatenáctiletého mladíka, který podle nich ve čtvrtek mačetou napadl pedagoga Středního odborného učiliště v pražské Ohradní ulici. Učitel zraněním podlehl. Mladíkovi hrozí dvanáct až dvacet let vězení. V sobotu o tom informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Doplnil, že soud v sobotu mladíka poslal do vazby.
2. 4. 2022Aktualizováno2. 4. 2022, 17:14|

Učitel v Praze zemřel po útoku mačetou. Podle ředitele školy žák zabíjel kvůli jediné známce

Na Středním odborném učilišti v pražské Ohradní ulici podle policie ve čtvrtek zavraždil devatenáctiletý student pedagoga. K útoku použil mačetu. Ředitel školy řekl, že důvodem agrese byla jediná známka. Pachatel utekl ještě před příjezdem policie. Ta ho zadržela po hodinovém pátrání, do nějž zapojila stovky lidí i vrtulník.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 16:50|

Trojí testování, nebo respirátor. Vláda schválila pravidla pro nový školní rok

Děti se na začátku školního roku třikrát otestují na koronavirus: prvního, šestého a devátého září. Pokud tříkolové testování odmítnou, budou nosit respirátor. Kabinet v pondělí večer mimořádně projednal opatření ve školách na další školní rok, současně oznámil, že se s novým měsícem zvyšují limity návštěvnosti kulturních a sportovních akcí na sto procent kapacity.
16. 8. 2021Aktualizováno16. 8. 2021, 22:28|

Studenti odborných škol přicházejí o praxi, někde jim nabízí i opakování ročníku

Střední odborné školy a učiliště své žáky teď nemohou posílat na praxi. Ti přicházejí o možnost si budoucí práci vyzkoušet pod dohledem profesionálů. Někteří si tak musejí řemeslo zkoušet svépomocí. Návrat žáků do škol se přitom se zhoršující se epidemickou situací opět odložil, některé školy tak nabízejí opakování ročníku.
6. 3. 2021|

Zedníci a instalatéři chybí firmám i lidem. Cena jejich práce prudce vzrostla

Kvůli nedostatku kvalifikovaných lidí řemeslné práce v Česku zdražují. Na obkladače nebo instalatéra lidé mohou čekat i půl roku. A nejspíš se to jen tak nezlepší: zájem o studium těchto oborů stoupá v posledních letech jen mírně, a to i kvůli demografické křivce. Na nedostatek učňů a odborných pracovníků – a ve výsledku i řemeslníků – si stěžují nejen zákazníci, ale také zaměstnavatelé.
19. 2. 2020|