TÉMA

Miro Šifra

Úsvit v kinech. Intersexualita za Bati vede k současným obavám z jinakosti

Ředitel továrny pod Tatrami se snaží vybudovat moderní město po vzoru baťovského Zlína, přípravy ale naruší nález mrtvého dítěte. Film Úsvit se inspiroval skutečným příběhem ze třicátých let, v nichž se snímek v režii Matěje Chlupáčka také odehrává. V hlavních rolích historického dramatu s tématy přesahujícími do současnosti se představuje Eliška Křenková a Miloslav König. V kinech se Úsvit promítá od 5. října.
5. 10. 2023|

Když baťovský svět naruší jinakost. Soutěžní Úsvit může být kontroverzní, připouští režisér

Jedním ze dvou tuzemských titulů v hlavní soutěži letošního filmového festivalu ve Varech je detektivní drama Úsvit. Odehrává se v meziválečném období na Slovensku, přesto podle režiséra Matěje Chlupáčka pojednává o současných tématech. V hlavní roli silné ženské postavy, která se pokusí vzepřít utopickému světu, se představuje Eliška Křenková.
1. 7. 2023|

Prodávat drogy, vydělávat a donášet. Nový seriál Zrádci vede do středu drogové mafie

Šestidílnou kriminální sérii Zrádci, která mapuje práci protidrogové policie, bude od příští neděle vysílat Česká televize. Režíroval ji Viktor Tauš, scénář napsal Miro Šifra. Seriál vznikl na základě zkušeností policistů z terénu. Spolupracovala na něm i Národní protidrogová centrála. Hrají Václav Neužil, Lenka Krobotová nebo Cyril Dobrý.
16. 2. 2020|