TÉMA

Rohozná

V Česku se znovu potvrdila ptačí chřipka. Veterináři vybijí ohnisko na Jihlavsku

Po měsíci se v Česku znovu potvrdila ptačí chřipka. V letošním čtyřicátém ohnisku v Rohozné u Jihlavy na Vysočině je pět tisíc kusů drůbeže, hlavně hus. Veterináři je vybijí. Podle Státní veterinární správy (SVS) jde o nízce patogenní chřipku subtypu H5N1, která může být potenciálně přenosná na člověka. Před měsícem šlo v Trhových Dušníkách na Příbramsku o vysoce patogenní typ choroby.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:01|
Počasí

Sabina se loučí, škody sčítají lesníci i pojišťovny. Jen Šumava přišla o 50 tisíc stromů

Vítr v Česku zeslábl. V šest hodin večer přestala platit výstraha meteorologů, která kvůli nebezpečným poryvům platila od neděle. Energetikům se během dne podařilo obnovit dodávky do stovek domácností, které byly ještě ráno bez proudu. Pojišťovny a také lesníci zatím upřesňují škody. Správa Národního parku Šumava odhadla, že bouře poničila 50 tisíc stromů, což je srovnatelné s bouří Herwart z roku 2017 a podstatně méně než po orkánu Kyrill.
12. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 17:59|

Vítr za minutu poškodil padesát domů. Rohozná se snaží vzpamatovat z bouře Sabina

Druhý den se v Rohozné na Jihlavsku potýkají s odklízením následků vichřice Sabina. Jen na obecním majetku způsobil pondělní silný vítr škodu okolo tří milionů korun. Poškodil takřka 50 nemovitostí včetně rodinných domů, hospodářských budov a hasičské zbrojnice. Meteorologové nevyloučili, že mohlo jít o tornádo. Ve prospěch poškozených rodin chce obec vypsat veřejnou sbírku.
11. 2. 2020|