TÉMA

Amati-Denak

Sbírka hudebních nástrojů zatím zůstává majetkem zkrachovalé Amati. Hrozí její rozprodání

Unikátní historickou sbírku hudebních nástrojů AMATI Kraslice může insolvenční správce rozprodat a využít k uspokojení věřitelů. Krajský soud v Plzni totiž zamítl žaloby, kterými se Karlovarský kraj a stát domáhaly vyjmutí sbírky z majetku zkrachovalé společnosti Amati-Denak Kraslice. Kraj se hodlá proti rozsudku odvolat.
18. 7. 2023|

Fagot zraje už ve stromu. Výroba hudebních nástrojů má v Česku velkou tradici, ta je ale ohrožena

Než zahraje fagot, trvá to přes tři sta let. Ruční výrobu hudebních nástrojů není možné nahradit roboty či jinou pokročilou technologií. Dlouhá historie, zručnost mistrů, přesnost, spolehlivost a smysl pro umění jsou společnými jmenovateli osob, které se věnují tradiční výrobě hudebních nástrojů. Česká společnost Amati zaměstnává kolem stovky těchto lidí. Ti se v současnosti snaží, aby přežila „jejich“ fabrika, jež je v procesu insolvenčního řízení. Dočasně přerušit produkci není možné. Některé procesy, jako je výroba fagotu, mají své pevné technologické zákonitosti. Pokud by lidé do práce nemohli přijít, výrobu už by nebylo možné znovu obnovit. Umění, řemeslo a česká tradice by tak zanikly.
28. 6. 2020|

Vyráběla hudební nástroje, teď je v insolvenci. O firmu Amati-Denak má zájem pět kupců

O firmu Amati-Denak s. r. o. Kraslice, která vyrábí hudební nástroje, projevilo zájem pět kupců. Společnost poslal do konkurzu insolvenční soud ve středu, protože podnik včas nepředložil návrh na reorganizaci. Momentálně firma dluží 182 milionů korun. Insolvenční správce ji chce prodat do konce léta.
6. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 18:59|