TÉMA

Karosa

Bratislava prodává čtyřicítku autobusů, na skladě je i ikonická Karosa

Bratislava prodává nepoužívané autobusy, v přepočtu už za dvacet tisíc korun. Jde o desítky vozů různých typů, stáří i délek. Pořídit si je může kdokoliv. Přihlásili se jiní dopravci, ale třeba i nadšenci – už dříve byl velký zájem taky z Česka. Jiné vozy zamíří na Ukrajinu.
15. 8. 2023|

30 let zpět: V Praze se otevřela první pobočka McDonald's

Dvacátého března 1992 byla v pražské Vodičkově ulici otevřena první pobočka amerického stravovacího řetězce McDonald's. Archivní reportáž pořízená vpředvečer otevření uvádí, jak přísné standardy kvality restaurace dodržuje, a v dobové euforii společenského rozvolnění vyznívá docela nekriticky. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 3. 2022|

Praha se rozloučila s karosami, městské autobusy budou téměř všechny nízkopodlažní

Značka autobusů Karosa je v městské hromadné dopravě v Praze takřka minulostí a stejně tak autobusy s vysokou podlahou. Dopravní podnik je bude nasazovat pouze na dvě „retro“ linky – podobně jako jezdí na dvou linkách tramvaje T3 v původním provedení. Většinu zbylých karos rozprodá. Nejde přitom o zvlášť stará vozidla, ve Vysokém Mýtě vyrobili poslední z nich v polovině minulého desetiletí.
4. 12. 2020|

Brněnský dopravní podnik koupí čtyřicet nových autobusů. Testuje i hybrid

Brněnský dopravní podnik plánuje investovat bezmála miliardu korun do obnovy vozového parku. V ulicích města se objeví nové autobusy. Mělo by jich být čtyřicet od dvou různých výrobců. Nahradí už dosluhující klasické karosy. Nové vozy by měly být pohodlnější a ekologičtější.
3. 2. 2020|