TÉMA

Susan Collinsová

Většinu Sněmovny reprezentantů získají demokraté, odhadují média. O Senátu bude jasno až v lednu

Vedle prezidentských voleb se ve Spojených státech volili také členové Kongresu. Ve Sněmovně reprezentantů prozatím podle prognózy AP vedou demokraté v poměru 214 ku 195. Většinu tvoří 218 hlasů. Volební boj o Senát je vyrovnaný, republikáni a demokraté drží po 48 křeslech ve 100členné horní komoře. Čtyři souboje jsou zatím nerozhodnuté, úplně jasno bude asi až v lednu. V Georgii se totiž budou muset konat dvoje opakované volby, protože ani jeden z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Američané volí 435 reprezentantů a 35 senátorů.
4. 11. 2020Aktualizováno7. 11. 2020, 08:14|

Konzervativní křesťanka Barrettová je členkou Nejvyššího soudu USA. Nominaci schválil Senát

Americký Senát v úterý hlasy republikánské většiny schválil nominaci Amy Coneyové Barrettové do funkce soudkyně Nejvyššího soudu. Týden před oficiálním dnem prezidentských voleb jde o velký úspěch prezidenta Donalda Trumpa, který ji nominoval. Jeho kandidátka posílí konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem. Takto krátce před prezidentskými volbami dosud nebyl schválen žádný soudce Nejvyššího soudu.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 17:45|

„Mám raději ženy než muže,“ řekl Trump. Kandidátku pro Nejvyšší soud představí příští týden

Americký prezident Donald Trump oznámil, že na uvolněné místo na Nejvyšším soudu USA hodlá nominovat ženu. Na předvolebním mítinku v Severní Karolíně předeslal, že tak učiní příští týden. Trumpova náhrada za zesnulou liberální soudkyni Ruth Baderovou Ginsburgovou by mohla dát konzervativcům v devítičlenném tribunálu významnou převahu. Nominaci musí schválit Senát, kde nyní mají většinu Trumpovi republikáni.
20. 9. 2020|

Trumpův den D? Demokraté asi svědky neprosadí, hlasovat o impeachmentu se přesto v pátek nemusí

Proces ústavní žaloby proti prezidentu Donaldu Trumpovi vstupuje v pátek do kritické fáze. Demokraté potřebují čtyři republikánské hlasy k předvolání svědků, jeden z umírněných senátorů za republikánskou stranu Lamar Alexander ale avizoval, že bude proti. Republikáni přesto nevylučují, že se proces protáhne do nadcházejícícho týdne. Na tuto variantu se podle CNN chystá i Bílý dům. Teoreticky by však mohl být Trump osvobozen už v pátek.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 20:42|