TÉMA

Okres Tábor

V Plané nad Lužnicí otevřeli opravený most, jediný ve městě

Po dvou letech oprav otevřeli v Plané nad Lužnicí na Táborsku most, který spojuje dvě části města oddělené řekou. Náklady na jeho vybudování se vyšplhaly na víc než dvě stě dvacet milionů korun. Po dobu výstavby museli lidé využívat pro dopravu přes Lužnici provizorní most, na němž provoz řídily semafory.
15. 9. 2023|

Dálnice D3 na Táborsku byla kvůli nehodě kamionu pět hodin uzavřena

Kvůli nehodě kamionu na Táborsku byla v úterý uzavřena dálnice D3 ve směru na České Budějovice. Nákladní vůz s návěsem, který převážel dříví, se převrátil. Na místo dorazil náhradní kamion, který dřevo odvezl. Převrácený nákladní vůz vyprostila odtahová služba. Řidiči kvůli uzavření dálnice v obou směrech museli po dobu uzavírky z komunikace sjíždět na silnici I/3.
22. 8. 2023Aktualizováno22. 8. 2023, 13:16|

V Česku ubývá věřících. Farnosti se slučují, někteří kněží se chystají pracovat i v důchodu

V Česku ubývá věřících i farností, například na jihu Čech se počet farností za poslední roky snížil zhruba o třetinu. Farnosti se tam sloučily s ostatními, což znamená, že kněží musejí více dojíždět –⁠ nově například do Opařan na Táborsku, kde kněz odchází do penze. Navzdory pokročilému věku chce ale Josef Charypar pomáhat věřícím dál, už ale na jiném místě.
16. 3. 2023|

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařenech má skončit. Chybí lékaři

Ministerstvo zdravotnictví chce ukončit provoz Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech na Táborsku. Jedná se o jednu ze tří nemocnic tohoto typu v Česku. Služby by měla nově zajišťovat českobudějovická nemocnice. Před zasedáním jihočeského zastupitelstva o tom informoval hejtman Martin Kuba (ODS). Nemocnice končí kvůli tomu, že má delší dobu nedostatek kvalifikovaných lékařů.
9. 9. 2021|

Obchvat Chýnova se po dvouměsíční přestávce opět staví. Spor o pozemek skončil

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí obnovilo práce na stavbě obchvatu Chýnova na Táborsku. Na dva měsíce je muselo přerušit kvůli sporům o jeden pozemek, jenž je už vyřešený. Obchvat bude hotový v létě 2022, náklady kvůli zastaveným pracím stoupnou nejvýš v řádech milionů korun, uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
3. 5. 2021|

V malochovu drůbeže na Táborsku se potvrdilo první ohnisko ptačí chřipky. Polovina ptáků uhynula

Na Táborsku se potvrdilo první ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže. V chovu v obci Dlouhá Lhota ji mělo asi třicet ptáků, polovina z nich během dvou dnů uhynula. Nákazu do chovu nejspíš zavlekly divoké kachny z blízkého rybníka, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
22. 1. 2021Aktualizováno22. 1. 2021, 19:16|

Prahu možná čekají další opatření. Růst počtu infikovaných ve městě zrychlil, překročil 200 za den

Prahu možná čekají další opatření proti šíření covidu-19. V předvečer rozšíření povinnosti nosit roušky na obchody a před začátkem povinné zavírací hodiny v nočních podnicích oznámila vedoucí městských hygieniků Zdeňka Jágrová, že denní přírůstek pozitivně testovaných poprvé překročil 200. Do úterního odpoledne přibylo v Praze 220 lidí s nově potvrzenou nákazou.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 21:14|

Nedostatek pohotovostí mají řešit urgentní příjmy v nemocnicích, lékaři by sloužili povinně

V řadě krajů si pacienti stěžují na rušení pohotovostí či omezování ordinačních hodin. Jen v Praze loni skončily dvě pohotovostní služby mimo nemocnice a hrozí, že letos zavře další. Řada praktických lékařů na pohotovosti pracovat nechce, příčinou bývají i úsporná opatření. Ministerstvo zdravotnictví plánuje vytvořit v rámci nemocnic garantovanou síť urgentních příjmů s pohotovostí. Praktičtí lékaři by tam nově měli pracovat povinně.
27. 1. 2020|