TÉMA

Klimatická dohoda

Mercedes, Ford či Jaguar chtějí do roku 2040 přestat vyrábět vozy na benzin a naftu

Z klimatické konference COP26 v Glasgow vzešla výzva ukončit výrobu aut na naftu a benzin do roku 2040. Nahradit je mají vodíkové vozy a elektromobily. Deklaraci podepsaly Kanada, Rakousko, Polsko, Izrael nebo Mexiko. Připojily se i automobilky Mercedes Benz, Ford, Jaguar nebo velkoměsta jako New York a Sao Paulo.
11. 11. 2021|

Indie se snaží omezovat emise. Země je přitom silně závislá na uhlí, ve hře jsou miliony pracovních míst

Jednou ze zemí, které budou na klimatickém summitu COP26 vyzvány, aby se zavázaly ke snížení emisí skleníkových plynů, je Indie. Ta je po Číně a USA třetím největším producentem uhlíku na světě. I přes silnou závislost země na uhlí usiluje Indie o to, aby obnovitelné zdroje a jaderná energie vytvářely do roku 2030 čtyřicet procent produkce elektřiny. Tohoto cíle by země dokonce dle oficiálních zdrojů chtěla dosáhnout v předstihu. Vládní činitelé však dosud nevysvětlili, jakým způsobem se chtějí ke sníženým emisím přiblížit a ani nesdělili, kdy to plánují udělat. Za reálnou ochotou boje proti změnám klimatu se ale skrývají miliony pracovích míst a výroba levné elektřiny. Indická republika disponuje velkou uhelnou rezervou ve státě Džhárkhand. Ten ovšem současně patří mezi nejchudší oblasti jižní Asie.
3. 11. 2021|

Washington jedná s Pekingem o klimatu. Čína cítí příležitost vést

Americký zmocněnec pro klima John Kerry se v Šanghaji sejde s čínským protějškem Sie Čen-chuanem. Schůzka se koná v choulostivé atmosféře, protože USA zároveň vyslaly neoficiální delegaci na Tchaj-wan. Čína ovšem cítí, že v otázce klimatu se může stát světovým lídrem. Uhlíkové neutrality chce Peking dosáhnout do roku 2060.
15. 4. 2021|

Americkou dopravu má vést Buttigieg. Bidenův výběr ministrů zdůrazňuje čistou energetiku

Zvolený americký prezident Joe Biden předeslal, že v jeho administrativě by měl ministerstvo dopravy vést někdejší soupeř z demokratických primárek Pete Buttigieg. V čele resortu energetiky by mohla stát Jennifer Granholmová, někdejší guvernérka Michiganu. Hlavní koordinátorkou domácích snah o zmírnění klimatických změn má být bývalá předsedkyně americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Gina McCarthyová.
16. 12. 2020|

Aby stopaři nenašli ani uhlík. Microsoft se snaží vynulovat emise a není sám

Americká softwarová společnost Microsoft má v úmyslu smazat svou uhlíkovou stopu, a to minulou i budoucí. Mezi společnostmi ze seznamu největších amerických podniků Fortune 500 tak nastavila ambiciózní cíl postavit se za účinnější ochranu klimatu. Microsoft uvedl, že chce zlikvidovat tolik uhlíkových emisí, kolik jich po sobě zanechal za 45 let své existence.
17. 1. 2020|