TÉMA

Karlova Studánka

Pod Pradědem si turisté připlatí za jízdné i parkovné

S letními prázdninami stoupá počet turistů na horách. Často parkují v okolních obcích. Zatímco v beskydské Ostravici už dva roky lidé pod Lysou horou auto nechat nemohou, v Jeseníkách vedení Moravskoslezského kraje zvýšilo ceny za parkování. Nově turisté zaplatí o tři sta korun více. Parkování v nejvýše položeném středisku v Jeseníkách na Ovčárně je nyní stojí osm set korun. Podle tamních chatařů ubývá turistů v okolí Pradědu. Jízdné kraj zdražil od poloviny června. Argumentuje vyššími náklady na provoz rekreační linky.
4. 7. 2023|

Opravená silnice zlepší dopravu mezi Jesenickem a Bruntálskem. Práce stály 80 milionů

Stavbaři dokončili opravu osmikilometrového úseku frekventované silnice z Bělé pod Pradědem směrem na Videlské sedlo, která je důležitou spojnicí Jesenicka a Bruntálska. Obce i podnikatelé si od toho slibují zlepšení dopravní dostupnosti a zvýšený příliv turistů zejména z Moravskoslezského kraje. Roční opravu horské silnice zkomplikovala letní povodeň, kdy museli poškozenou stavbu dělníci opravit.
10. 9. 2021|

Nocování v obytných vozech či parkování na chráněném území. Strážci přírody letos rozdávají více pokut

Více nezodpovědných řidičů letos zaznamenávají správci a strážci národních parků, chráněných krajinných oblastí i jeskyní. Za vjíždění nebo parkování na chráněná území už letos rozdali desítky pokut, někde až o polovinu více než loni. Na problém s nadměrným množstvím aut už tradičně upozorňují třeba v Adršpachu nebo v Jeseníkách. V Českém Švýcarsku řidiči letos dokonce začali nocovat v obytných vozech.
8. 8. 2020|

Zmatky kolem testování na Moravě. Na postup hygieniků si stěžují obce i lázně

Ekonomické ztráty, ale také organizační problémy spjaté s testováním řeší lázeňská zařízení Moravskoslezského kraje. Ne všude v kraji ale na páteční nařízení hygieniků přijímat pouze pacienty s negativním testem na covid-19 zvládli zareagovat. Stěžují si hlavně na nedostatek času k přípravě i na malou podporu vlády. Některá města a obce na jižní Moravě mají zase problém se získáváním informací od hygieniků o počtech nakažených koronavirem.
23. 7. 2020|

Půlku ledna ovlažily teplotní rekordy. Na Šumavě bylo jaro

Rekordy překonaly teploty na 15 meteorologických stanicích v Česku, které měří déle než 30 let. Největší teplo bylo na Šumavě. Na Churáňově meteorologové naměřili 14,8 stupně Celsia, na Horské Kvildě 14,6 stupně. Zatímco na Šumavě panovalo díky slunečním paprskům jaro, na velké části Moravy a v jižních Čechách byly teploty pod nulou.
15. 1. 2020|