TÉMA

Gabriela Preissová

Vraždu dítěte na jevišti prožívám, přiznává Tomicová. V Klicperově divadle vychovává Její pastorkyni

Pavla Tomicová se vrací do Klicperova divadla ve velké dramatické roli, kterou jí nabízí vesnické drama Její pastorkyňa. V realistické inscenaci ze slováckého venkova, pevně svázaného tradicemi a předsudky, ztvárnila ženu, která chce ochránit pověst svoji i své nevlastní dcery i za nesmírně krutou cenu. V roli pastorkyně, kterou před lety na královéhradecké scéně hrála Tomicová, se představuje Lucie Andělová.
7. 3. 2023|

Místo oslav schůze věřitelů. Před 150 lety vznikl brněnský ženský spolek Vesna

Jako pěvecký sbor vznikl před 150 lety brněnský ženský spolek Vesna. Ideály snažící se o zlepšení vzdělání a postavení žen ve společnosti rozšířily aktivity sdružení. S Vesnou v době jejího rozkvětu spolupracovala řada významných osobností, spolek také vybudoval i mnoho škol. V posledních letech se ale kupily problémy a kdysi významný ženský spolek tak 150 let od založení skončil v insolvenci.
18. 7. 2020|

S atomy to umíme, s city ne, ukazuje Její pastorkyňa ve Slováckém divadle

Do Slováckého divadla se vrací Její pastorkyňa. Drama z moravského venkova, jímž uherskohradišťská scéna před pětasedmdesáti lety začínala, se v nejnovějším nastudování obejde bez krojů a od původní hry z konce předminulého století se liší i jazykem. Tragickému příběhu o síle mateřské lásky, pýše a odpuštění ale změny nijak neubírají na síle.
10. 1. 2020|