TÉMA

Vojenské lesy a statky

Situaci ve Vrběticích chce prezident Pavel řešit s premiérem i ministry

Prezident Petr Pavel chce o situaci v areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministry. V částech areálu a zejména za jeho hranicemi není téměř po deseti letech po výbuších v muničních skladech provedený hloubkový pyrotechnický průzkum. Jednou z možností by mohlo být, že by jej udělaly specializované firmy, řekl prezident, který ráno vrbětický areál navštívil. O věci chce jednat s premiérem i ministry. Svou dvoudenní návštěvu kraje ukončí debatou s občany ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 17:53|

Monokulturu nahradí pestré lesy. V Brdech začal projekt, který zaměstná několik generací lesníků

Vojenské lesy a statky ČR (VLS), které jsou hlavním hospodářem ve středních Brdech, zahájily projekt přeměny rozsáhlých ploch monokultur na pestré lesy druhového i věkového složení. Šetrné a přírodě blízké hospodaření zajistí novou generaci lesa bez nutnosti holosečných těžeb. Nově vytvořené ekosystémy budou stabilnější, budou lépe odolávat škůdcům, větru i sněhu a vysoká zvěř tam nenapáchá tak velké škody. Navíc zadrží víc vody.
18. 2. 2023|

Supercela u Uherského Hradiště, tisíce domácností bez proudu. Česko zasáhly silné bouřky

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku po páteční 21. hodině informoval, že u Uherského Hradiště se zformovala supercelární bouře. Už v podvečer skončily kvůli bouřkám bez proudu tisíce domácností v Královéhradeckém kraji. Bouřky s přívalovým deštěm a kroupami hrozí během večera na většině území republiky, například v Ostravě déšť přerušil probíhající hudební festival.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 23:14|

Vojenští lesníci budují na Libavé rybníky. Inspiraci našli i v plánech původních obcí

Za posledních šest let vznikly díky evropským dotacím ve vojenských lesích v Česku desítky nových rybníků a vodních nádrží. V době klimatických změn mají zadržet víc vody v krajině. Jednou z takových oblastí je i vojenský prostor Libavá. Lesníci se tam v hospodaření s vodou inspirovali i od původních německých obyvatel.
21. 4. 2022|

Lidé ve Vrběticích mohou využít další část pozemků. Celé území má být čisté do poloviny roku

Policie vrátila lidem do užívání dalších zhruba 43 hektarů pozemků v areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí. Osmdesát majitelů může opět obhospodařovat asi sto šedesát pozemků v jižní části území. Zbývající pozemky vlastníkům policie vrátí až po celkovém ukončení zásahu pyrotechniků v polovině letošního roku.
6. 1. 2020|

Obejde se obnova lesa po kůrovcové kalamitě bez sázení smrků? Před jejich širším využitím varují ekologové

Kůrovcová kalamita se z Moravy naplno přesunula na Vysočinu a do Čech. Ministerstvo zemědělství zpřesňuje odhady a očekává, že lesníci vytěžili v roce 2019 kvůli škůdci 18 až 20 milionů kubíků dřeva, což je o polovinu víc než rok předtím. Lesy České republiky počítají za loňský rok se ztrátou ve výši jedné miliardy. Nestátní majitelé porostů se už můžou hlásit o kompenzace. Se zalesňováním se začne hned na jaře a otázkou je, jakou roli bude hrát smrk.
5. 1. 2020|