TÉMA

Richard Sacher

30 let zpět: Lustrace

Ministři vnitra národních vlád a vlády federativní projednávali na pracovním setkání otázku lustrací. Slovenskou vládu zastupující Vladimír Mečiar ve společném prohlášení konstatoval, že komunistická Státní bezpečnost stihla v listopadu a prosinci 1989 zlikvidovat část archivních materiálů, konkrétně svazky a lustrační karty přibližně 15 tisíc nejaktivnějších spolupracovníků StB.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 6. 2020|

30 let zpět: Jedná se o zásahu proti vzpouře

Náčelník útvaru rychlého nasazení, ministr vnitra Richard Sacher a ministryně spravedlnosti Dagmar Burešová jednali 28. května 1990 o zákroku ve věznici Ruzyně. Novinářům toho tehdy ale mnoho neřekli.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
28. 5. 2020|

30 let zpět: Stříhání drátů

Odstraněním zátarasů v Záhorské Vsi na slovensko-rakouské hranici začala druhá fáze zpřístupňování hraničního pásma. Této konkrétní události se zúčastnil federální ministr vnitra Richard Sacher.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
7. 4. 2020|

Před 30 lety dostali estébáci „domácí vězení“. Ministr vydal rozkaz ke zrušení tajné policie

Přerod od komunismu k demokracii znamenal před třiceti lety nejen změnu státního zřízení, ale dotkl se i tisíců zaměstnanců, kteří přišli o práci. Byli mezi nimi také příslušníci Státní bezpečnosti. Někteří odešli sami už před koncem roku 1989, protože tušili, že ve svobodném státě pro ně nebude uplatnění. Definitivní rozklad StB nastal ovšem až 31. ledna 1990, když ministr vnitra Richard Sacher vydal rozkaz o zrušení některých složek tajné policie.
31. 1. 2020|

Leden 1990. Země nevzkvétala, ale teprve to začala zjišťovat

Byl leden 1990. Byla zima a byla nová doba. Měl-li národ hrdinu, byl jím Václav Havel, na kterého se lidé obraceli občas i s velmi kuriózními dopisy. Avšak ani on nemohl šmahem vyřešit potíže, kterým porevoluční Československo bezprostředně čelilo. Některé byly nové, jiné sice staré, ale teprve teď vyšly najevo.
26. 1. 2020|
1989

Jak slavil Silvestr před třiceti lety Václav Havel

Silvestrovská noc před třiceti lety byla ve znamení oslav pádu komunistického režimu a zvolení Václava Havla prezidentem tři dny před koncem roku. Během nich Havel vyměnil hradního kancléře a vyřešil dosud neobsazené místo ministra vnitra, které bylo klíčové kvůli kontrole stále ještě fungující struktury Státní bezpečnosti.
1. 1. 2020|