TÉMA

Tomáš Szabó

Vrah Kuciaka se nečekaně přiznal, vypovídat však nehodlá

Ve slovenském Pezinku začal ve čtvrtek Specializovaný trestní soud opět projednávat případ vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Na začátku jednání došlo k nečekanému zvratu v dokazování, jeden z už odsouzených Tomáš Szabó přiznal vinu. „Rád bych učinil prohlášení o vině. Cítím se vinen ve vztahu ke všem činům,“ řekl na úvod. Dodal, že svého činu lituje. Jeho přiznání potvrzuje, že skupina kolem Aleny Zsuzsové sloužila jako vražedné komando.
14. 4. 2022|

Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest vrahovi novináře Kuciaka, dostal 25 let vězení

Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest vrahovi novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Obžalovanému Miroslavu Marčekovi vyměřil 25 let vězení, tedy o dva roky více než soud první instance, před kterým se Marček k vraždám už dříve přiznal. Přísnější trest žádal prokurátor. Vůči verdiktu nejvyššího soudu se nelze odvolat.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 11:51|

Soud osvobodil Kočnera a Zsuzsovou v případu vraždy Kuciaka. Prokurátor se odvolal

Soud na Slovensku uznal vinným jen jednoho z trojice zbylých obžalovaných v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Odsouzeným je údajný pomocník vraha Tomáš Szabó. Soud naopak zprostil obžaloby podnikatele Mariana Kočnera, jenž si podle žalobce Kuciakovu vraždu objednal, a také Alenu Zsuzsovou, která byla podle obžaloby zprostředkovatelkou vraždy. Prokurátor se odvolal, případem se tak bude zabývat slovenský nejvyšší soud.
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 17:38|

Zsuzsová chtěla, aby Kuciakovo tělo zmizelo a nikdo ho nenašel, vypověděl Andruskó

Odsouzený zprostředkovatel vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové u soudu řekl, že byl prostředníkem reportérovy vraždy mezi třemi ze čtyř obžalovaných v případu. Zoltán Andruskó to uvedl ve své výpovědi v líčení, kde vystupuje jako svědek. Loni v prosinci byl Andruskó v samostatném řízení odsouzen k 15 letům vězení poté, co s policií při vyšetřování reportérovy vraždy spolupracoval a s prokurátorem uzavřel dohodu o vině a trestu. Z objednání vraždy je obžalován podnikatel Marian Kočner. Obhajoba i obžalovaní část Andruskóovy výpovědi zpochybnili.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 19:04|

V kauze Jána Kuciaka se před soudem přiznal vykonavatel vraždy. Kočner vinu odmítá

Miroslav Marček obžalovaný z vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové se v pondělí před soudem přiznal k činu. Ostatní tři obžalovaní vinu odmítli nebo se nevyjádřili. Obhájci mluví o nezákonné či nedůvodné obžalobě. Chladnokrevná vražda dvou mladých lidí vyvolala v zemi mohutné protivládní demonstrace, v jejichž důsledku podal demisi premiér Robert Fico. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným v čele s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem doživotí.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 17:47|

Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy dostal patnáctiletý trest. Původní dohodu soud odmítl

Slovenský soud schválil dohodu o vině a trestu pro zprostředkovatel vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka. Na jejím základě by si měl Zoltán Andruskó, který spolupracoval s policií, odpykat ve vězení 15 let. Proti původnímu návrhu dohody s trestem vězení na deset let měl soud výhrady, kritizoval, že tato výše není spravedlivá. Andruskó se záhy s prokurátorem dohodl na vyšším trestu. Zbylé čtyři obviněné čeká standardní soudní líčení v lednu.
30. 12. 2019Aktualizováno30. 12. 2019, 14:49|

Proces kvůli vraždě Kuciaka začne v lednu. Všem čtyřem obžalovaným hrozí doživotí

Specializovaný soud přijal obžaloby v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Žádný ze čtyř obviněných nechce výměnou za doznání uzavřít dohodu o trestu. Všem hrozí doživotní vězení. Obhajoba namítala porušení jejich práv, u soudu však neuspěla. Začátek hlavního líčení je stanoven na 13. ledna příštího roku. Zabití novináře si podle vyšetřovatelů objednal podnikatel Marián Kočner.
19. 12. 2019Aktualizováno19. 12. 2019, 13:21|