TÉMA

Krajský soud Středočeského kraje

Soud zarazil sobotní opakované referendum o zákazu hazardu v Kladně

Krajský soud ve čtvrtek vydal předběžné opatření, podle kterého se nebude v Kladně v sobotu 15. dubna konat opakované referendum o zákazu hazardu. Informovala o tom kladenská opoziční zastupitelka Anna Gamanová (STAN). Část opozice podala k soudu podnět, protože navrhovala termín referenda při parlamentních volbách v roce 2025, což by mělo zvýšit šanci na jeho platnost a závaznost. „Zatím není jasné, zda termín referenda určí soud, nebo uloží městu, aby jej nově vypsalo,“ uvedla Gamanová. Další postup bude záležet i na stanovisku soudu.
13. 4. 2023|

Za prodej lánského kamene potvrdil soud Balákovi peněžitý trest 870 tisíc korun

Za porušení povinností při správě majetku potvrdil ve čtvrtek soud bývalému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti. Verdikt je pravomocný. Případ se týká těžby kamene v lánské oboře. Balák byl odsouzený už loni v jiné lánské kauze, a to za ovlivnění dvousetmilionové zakázky. Tehdejší prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák zůstal v čele příspěvkové organizace Kanceláře prezidenta republiky až do konce loňského roku.
16. 3. 2023|

Iniciativa Kladno bez hazardu podala žalobu kvůli neplatnému referendu. Město chyby odmítá

Iniciativa Kladno bez hazardu podala žalobu ke Krajskému soudu v Praze kvůli neplatnému referendu o zákazu hazardu v Kladně. Město údajná porušení zákona odmítá. Výdej lístků pro referendum, které se konalo zároveň s prvním kolem prezidentských voleb, nebyl podle iniciativy automatický. Návrh na vyslovení neplatnosti pro údajnou neregulérnost průběhu referenda by měl být v tuto chvíli podán, uvedla opoziční zastupitelka a členka iniciativy Anna Gamanová (STAN). Mluvčí radnice Vít Heral řekl, že příprava i průběh místního referenda byly zcela v souladu se zákonem, což podle něj potvrdila i příslušná komise.
23. 1. 2023|

Soud znovu otevře případ prodeje padělaných obrazů. Skončily u známých osobností

Středočeský krajský soud se bude muset znovu zabývat prodejem údajně padělaných obrazů. Odvolací senát zrušil nepodmíněné tresty podnikateli Jaroslavu Fröhlichovi, jeho ženě Evě a kolegovi Martinu Trokanovi. Podle prvoinstančního verdiktu způsobili podvodem škodu za desítky milionů korun. Trojice vinu odmítá.
23. 11. 2021|

Babiš se nemusí omlouvat za výrok o placených demonstrantech

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nemusí omlouvat za tvrzení, že demonstranti na předloňských protestech proti vládě byli zaplacení. Pravomocně o tom rozhodl středočeský krajský soud. Žalobu na Babiše podala Jana Filipová z Domažlicka, jedna z demonstrantek. Předseda vlády podle ní svými vyjádřeními zasáhl do jejích práv. Žena řekla, že podá proti pravomocnému rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 18:26|

Balda spáchal teroristický čin. Nejvyšší soud odmítl skutek překvalifikovat

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Jaromíra Baldy, který dostal čtyři roky vězení za teroristický útok na železnici a za vyhrožování teroristickým činem. NS zveřejnil rozhodnutí na úřední desce. Baldovo dovolání mířilo proti pravomocnému verdiktu potvrzenému Vrchním soudem v Praze. Terorismus je hrozbou pro demokracii, svobodný výkon lidských práv, hospodářský i společenský rozvoj, stojí v rozhodnutí, které je dostupné na úřední desce.
18. 12. 2019|