TÉMA

Výbor pro rozpočtovou kontrolu

Evropská komise odmítla žádost o odklad, česká opatření proti střetu zájmů chce znát do středy

Evropská komise odmítla dvouměsíční odklad termínu, dokdy chce od českých úřadů dostat přehled opatření, kterými republika brání střetu zájmů. Posunula jej pouze z 8. na 22. září. Upozornil na to iRozhlas.cz, který má k dispozici dopis, kterým bruselské Generální ředitelství pro regionální politiku žádost odmítlo. Komise již dříve varovala, že by důsledkem nedostatečné ochrany před střetem zájmů mohlo být zastavení čerpání peněz z evropských fondů. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) je však přesvědčena, že to nehrozí, Česko podle ní plní vše, na čem se s Evropskou komisí domluvilo.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 22:45|

Výbor Evropského parlamentu chce vyzvat Babiše, aby rezignoval nebo se odstřihl od Agrofertu

Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl odstoupit z funkce nebo přestat přes firmy spojené s holdingem Agrofert inkasovat peníze z evropského rozpočtu, pokud se prokáže jeho střet zájmů. Uvádí to upravený návrh zprávy výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu, jehož členové v únoru podnikli kontrolní misi v Česku. Poslanci v dokumentu rovněž vyzývají Evropskou komisi, aby neumožnila vyplácení jakýchkoli dotací Agrofertu, dokud nebude otázka možného Babišova střetu zájmů vyřešena. Výbor bude o zprávě jednat 7. května.
30. 4. 2020|

Europarlament řešil zneužívání fondů EU. Žádá urychlené vyšetřování střetu zájmů

O střetech zájmů při čerpání z fondů Evropské unie nebo o jejich zneužívání za přispění státních funkcionářů diskutují poslanci na rozpravě Evropského parlamentu (EP). Plénum se dotknulo i případu českého premiéra Andreje Babiše (ANO), který podle mediálních informací z auditu Evropské komise porušuje české i evropské předpisy o střetu zájmů. Audity Komise musí být rychlejší, aby trest mohl přijít dostatečně brzy, zdůraznila předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) Monika Hohlmeierová.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 17:08|