TÉMA

Náměšť na Hané

Na Olomoucku se upravují zastávky, aby mohli lidé snáz nastupovat do bezbariérových vlaků

Správa železnic (SŽ) pracuje v těchto dnech na úpravách několika zastávek na železniční trati z Olomouce do Drahanovic. Opravy nástupišť mají umožnit pohodlnější nástup do nízkopodlažních vlaků, doposud totiž byly zastávky příliš nízké. Větší rekonstrukcí prochází nádraží v Náměšti na Hané, které leží na stejné trati, tam bude výluka trvat až do 10. listopadu.
27. 10. 2022|

Slatinice nabízí možnost ubytovat handicapované, naopak ve Lhotě pod Kosířem o tom nechtějí slyšet

Najít nové bydlení pro osm desítek lidí s mentálním nebo tělesným handicapem z domova v Nových Zámcích není pro Olomoucký kraj jednoduché. Klienty z velkého zařízení přesouvá do malých domácností postupně. Kvůli odporu částí místních z projektu sešlo v Náměšti na Hané a v Drahanovicích na Olomoucku, naopak pomoci chtějí sousední Slatinice.
17. 11. 2021|

Část obyvatel Drahanovic nechce za sousedy lidi s postižením. Sepsali petici

Tři stovky obyvatel Drahanovic se v petici postavily proti plánům Olomouckého kraje postavit v obci bydlení pro lidi s kombinovaným postižením. Podle odpůrců by se například snížila hodnota okolních nemovitostí a ohrožené by mohly být i děti. Vedení kraje už prý stavbu plánuje několik let, s odpůrci chce jednat a záměr jim vysvětlit.
28. 5. 2020|

Vlaky Stadler nejsou bezbariérové, na Olomoucku musí upravovat zastávky

Správa železnic (SŽ) plánuje investovat desítky milionů korun do rekonstrukce několika zastávek na regionální trati mezi Olomoucí a Drahanovicemi na Prostějovsku. Vlaky Stadler, které na tuto trať poprvé vyjely v únoru, totiž nejsou bezbariérové, na rozdíl od vlaků Regionova, které trať ještě nedávno obsluhovaly. Senioři či handicapovaní cestující tak mají na některých zastávkách problémy.
2. 3. 2020|

Mohelnický dostavník zaparkoval. Jeden z nejstarších folkových a country festivalů končí po 45 letech

Jeden z nejstarších folkových a country festivalů v Česku Mohelnický dostavník po 45 letech a 44 ročnících definitivně končí. Hlavní pořadatel Pavel Nenkovský to oznámil na stránkách festivalu s tím, že důvodem jsou především zdravotní problémy, ale i náročná administrativa. Pro pořádání přehlídky nemá nástupce. Festival v Mohelnici na Šumpersku každý rok navštěvovalo zhruba tři tisíce lidí.
20. 1. 2020|

Bydlení pro handicapované, kvůli kterému vznikla petice, v Náměšti na Hané zřejmě postaví

Zástupci radnice z Náměště na Hané a představitelé Olomouckého kraje se i přes dosavadní kontroverzi dohodli, že se ve městě přeci jen bude stavět bydlení pro dvanáct lidí s mentálním a fyzickým handicapem. Bydlení ale vznikne jinde, než plánovalo hejtmanství. Petici proti jeho původnímu plánu podepsalo přes 650 obyvatel městyse.
14. 1. 2020|

Proti ubytování handicapovaných vznikla petice, v Náměšti je teď ve hře nová adresa

Na 650 podpisů je pod peticí proti stavbě nového bydlení pro lidi s mentálním a fyzickým postižením v Náměšti na Hané na Olomoucku. Dvanáct handicapovaných tam chce přemístit Olomoucký kraj z Litovelska, kde v jednom zařízení žije skoro sto lidí. Petici podpořilo i zastupitelstvo.
13. 12. 2019|