TÉMA

Jakub Hruška

Spáleniště v Českém Švýcarsku obsazují břízy, les se obnovuje před očima, popsal expert

Spálená místa rok od vypuknutí největšího lesního požáru v historii Česka v Národním parku České Švýcarsko pokrývají především břízy, popsal přírodovědec Jakub Hruška z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. Oblast je podle něj k velkým požárům náchylná i proto, že se zde pohybuje vysoký počet turistů. Národní park ale podle něj od požáru, jehož uhašení trvalo bezmála tři týdny, odvedl obrovský kus práce.
24. 7. 2023|

Za naší prací si stojím. Závěry vyšetřování k Bečvě neuspokojují zejména politiky, říká ředitel ČIŽP

Poslanci se dopoledne sejdou na mimořádném jednání o závěrečné zprávě vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na řece Bečvě. Schůzi iniciovali opoziční koalice SPOLU a Piráti se Starosty. Ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erik Geuss v Událostech, komentářích řekl, že závěry policejního vyšetřování zřejmě v současné době neuspokojují zejména politiky.
5. 10. 2021|

Reportéři ČT: Odborník udělal pokus, který podle něj vyvrací závěr policie o otravě ryb v Bečvě

Kauza otrávených ryb v řece Bečvě zatím nekončí, a to ani přesto, že policie už obvinila údajného viníka ekologické havárie. Tou má být firma Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, jak už před rokem naznačoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Někteří lidé, kteří žijí v okolí řeky, tomu však nevěří. Poukazují například na chyby úřadů při vyšetřování. Biogeochemik Jakub Hruška dokonce na Bečvě provedl pokus, který podle něj vyvrací, že by měla být viníkem právě rožnovská firma. Pro Reporéry ČT natáčela Silvie Kleková.
31. 8. 2021|

Budoucí jihomoravská koalice připravila návrh smlouvy. Podpisy by pod ní měly přibýt příští týden

Vyjednávací týmy rodící se koalice v Jihomoravském kraji dokončily návrh koaliční smlouvy včetně programových priorit. Termín podpisu koaliční smlouvy se předpokládá v polovině příštího týdne. Na koalici se domlouvají KDU-ČSL, Piráti, ODS se Svobodnými a Starostové pro jižní Moravu.
9. 10. 2020|
90' ČT24

Petice požaduje šetrnější přístup zemědělců ke krajině. Ti odmítají být v roli hlavních viníků

Petici s 56 602 podpisy předali v pátek zástupci České společnosti ornitologické a Českomoravské myslivecké jednoty ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi (za ČSSD). Chtějí, aby resort usiloval o šetrnější zemědělské postupy vůči krajině. Tomuto tématu se věnoval i pořad Devadesátka ČT24. V něm se zásadně neshodl přírodovědec se zástupcem zemědělců.
8. 12. 2019|