TÉMA

Letohrad

České dráhy získají zakázku na expresy Praha–Vratislav, oznámilo ministerstvo

České dráhy získají od státu novou zakázku. Ministerstvo dopravy u nich objedná novou expresní linku z Prahy do Vratislavi. Na rozhodnutí, které ministerstvo zveřejnilo na úřední desce, upozornil web Zdopravy.cz. Linka označená Ex32 by měla začít jezdit koncem příštího roku, České dráhy budou vlaky na ní vypravovat nejméně deset let.
22. 7. 2023|

Letohrad otevírá opravenou zámeckou oranžerii s expozicí papoušků

V Letohradě na Orlickoústecku bude od pátku po rozsáhlé rekonstrukci opět přístupná zámecká oranžerie. Ve skleníku budou moci návštěvníci vidět subtropické rostliny, papoušky nebo ryby z Indického oceánu. Interiér oranžerie představuje prostředí z australského kontinentu, ze kterého byli přivezeni koráli do mořského akvária. Letohradská oranžerie se může chlubit i papouškem kakadu inka, kterého žádná česká zoologická zahrada nechová.
25. 5. 2023|

České dráhy v Královéhradeckém kraji nasazují vlaky s malou kapacitou, čelí pokutám

Královéhradecký kraj řeší problémy na železnici. Objednané spoje Českých drah (ČD) nejezdí tak, jak se dopravce zavázal. Kvůli závadám a pomalým opravám nasazuje na některé linky menší soupravy. Ty jsou pak přeplněné a cestující si stěžují.
7. 9. 2022|

Po dvou měsících se znovu mění jízdní řády vlaků. Kraje zahájily škrty, nejvíce zatím dopadají na jih Čech

Po dvou měsících opět mění Správa železnic jízdní řády vlaků. Na rozdíl od mimořádné dubnové změny, kdy začaly vlaky jezdit z Prahy do Brna přes Vysočinu, má ta řádná červnová vliv spíše lokální, ale neméně výrazný. Začíná se naplno ozývat krize, při které se kraje rozhodly ušetřit na veřejné dopravě. Nejvýraznější kroky zatím činí Jihočeský kraj s rozsáhlejšími škrty v provozu a také kraj Středočeský, který například ruší zbylé víkendové vlaky na trati Bošice–Bečváry. Vyjedou však naopak i nové spoje, v prvé řadě to budou spěšné vlaky spojující Plzeň a Karlovy Vary.
13. 6. 2021|

Vlaky jely proti sobě ráno i odpoledne. V Lázních Kynžvart je sedm lehce zraněných

Na jednokolejné trati mezi Letohradem a Jablonným nad Orlicí jely proti sobě ve středu ráno dva vlaky. Oba včas zastavily, bylo mezi nimi v té době ještě půl kilometru. Podobná situace se opakovala i odpoledne na trati mezi Mariánskými Lázněmi a Lázněmi Kynžvart, kde osobní vlak vyjel vstříc pendolinu. I tyto soupravy se včas zastavily. Osobní vlak však poškodil při nepovoleném odjezdu výhybku a vykolejil. Několik lidí se tak lehce zranilo.
22. 7. 2020Aktualizováno22. 7. 2020, 18:08|

Zmatek na železnici. Na některých tratích v neděli poprvé vyjeli soukromí dopravci

Desítky výrazně zpožděných vlaků, několik spojů, které nedojely vůbec, a zmatky mezi cestujícími. I tak vypadala neděle na železnici. Od půlnoci platí nové jízdní řády. České dráhy musely přenechat asi pět procent přepravy soukromým dopravcům a někteří z nich měli potíže.
15. 12. 2019|

Siemens uzavře svůj závod v Králíkách. Dvě pětiny zaměstnanců přesune do Letohradu

Německý technologický koncern Siemens uzavře do konce příštího roku svůj závod v Králíkách na Orlickoústecku. Pracuje v něm 369 zaměstnanců, asi 160 z nich dostane nabídku práce v Letohradě. Firma už o tom informovala krajský úřad.
2. 12. 2019|