TÉMA

Roman Fiala

Roman Fiala končí jako místopředseda Nejvyššího soudu. Jméno jeho nástupce zatím Hrad nezveřejnil

V pozici místopředsedy Nejvyššího soudu po deseti letech končí Roman Fiala. Jeho mandát vypršel. Pravomoc určit místopředsedu Nejvyššího soudu má prezident Miloš Zeman. Hrad zatím žádné jméno ani termín nezveřejnil.
31. 12. 2020|

Nový předseda Angyalossy chce zrychlit práci Nejvyššího soudu. Brožová mluví o politizaci funkce

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval novým předsedou Nejvyššího soudu (NS) soudce Petra Angyalossyho. Funkce se uvolnila letos v únoru, kdy se dosavadní šéf soudu Pavel Šámal stal ústavním soudcem. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) přitom doporučila za Šámalova nástupce Roberta Fremra z Mezinárodního trestního soudu. Bývalá předsedkyně NS Iva Brožová označila jmenování Angyalossyho za možnou politizaci vedení soudu, sám Angyalossy naopak tvrdí, že na něj politika žádný vliv nemá.
20. 5. 2020Aktualizováno20. 5. 2020, 23:26|

Nejvyšší soud se po čtvrt roce dočká nového předsedy. Jméno zůstává neznámé

Nejvyšší soud dostane přesně čtvrt roku od odchodu Pavla Šámala opět předsedu. Mluvčí prezidenta republiky oznámil, že hlava státu předsedu jmenuje ve středu. Stále však není zřejmé, kdo by měl Nejvyššímu soudu nově šéfovat.
18. 5. 2020|

Ústavním soudcem by mohl být Pavel Šámal, dostal nabídku od Zemana

Prezident Miloš Zeman nabídl uvolněnou funkci ústavního soudce nynějšímu předsedovi Nejvyššího soudu Pavlu Šámalovi. S informací přišel týdeník Respekt, jemuž Šámal nabídku potvrdil a uvedl, že požádal o dva týdny na rozmyšlení. Kvůli neobsazenému postu na Ústavním soudu bude s prezidentem jednat premiér Andrej Babiš (ANO), který by rád viděl soud kompletní.
29. 11. 2019Aktualizováno29. 11. 2019, 14:53|