TÉMA

Kvalita života

Česko je v kvalitě života na 25. místě ze 163 zemí, ukazuje žebříček společenského rozvoje

Česko letos kleslo na žebříčku kvality života meziročně o jednu příčku na 25. místo ze 163 hodnocených zemí. Informovali o tom zástupci poradenské společnosti Deloitte, která Index společenského rozvoje (Social Progress Index) každoročně sestavuje s neziskovou organizací Social Progress Imperative. Vychází při tom z údajů o společenském a ekonomickém rozvoji a o životním prostředí. Prvenství obhájilo Norsko.
10. 9. 2020|

Babiš chválí HDP a export, ale mnoho lidí strádá a má exekuce, kritizují premiéra Bartoš i Okamura

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu ve svém novoročním projevu vyzdvihl, že se České republice ekonomicky daří a země roste a bohatne. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ale upozorňuje, že miliony lidí nejsou ekonomicky zabezpečeny a strádají. Předseda SPD Tomio Okamura zase připomněl statisíce lidí v exekuci. Projevu premiéra Babiše i dalších ústavních činitelů se věnoval pořad Události, komentáře.
3. 1. 2020|

Ekologie a kvalita života místo absolutního bohatství. Islandská premiérka chce alternativu k HDP

Úspěšnost zemí se tradičně poměřuje hrubým domácím produktem (HDP), tedy sílou ekonomiky. Islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir teď stojí v čele nového trendu. Apeluje na vlády světa, aby se přestaly soustřeďovat na růst dosahovaný neudržitelným způsobem na úkor životního prostředí a rodinného života.
6. 12. 2019|

Praha je v první dvacítce nejlepších měst k životu. Nechala za sebou Londýn i Brno

Praha se umístila na 13. místě ze 113 světových měst ve žebříčku kvality života. Pořadí měst určila konzultační společnost D&L Partners na základě nového indexu PICSA. V něm bere v potaz různá kritéria, mezi která patří kromě hrubého národního produktu třeba dostupnost bydlení a lékařské péče či přístup ke vzdělávání. Zvláštní důraz je přitom kladen na společenskou a ekonomickou spravedlnost.
22. 11. 2019|