TÉMA

Hostýn

Spolu se stromy zničil kůrovec také stovky turistických značek. Revírnici hledají náhradu

Kvůli kůrovcové těžbě zmizely stovky turistických značek a rozcestníků. Například v Hostýnských vrších na Kroměřížsku komplikují orientaci v terénu rozsáhlé holiny prakticky bez stromů. Nápravu ještě do začátku prázdnin zajistí revírníci a Klub českých turistů.
10. 6. 2021|

Okno baziliky na Hostýně možná zaplní mozaika Cyrila a Metoděje podle sto let staré předlohy

Tři sta let nevyužívané okno na stěně baziliky na Svatém Hostýně by mohla zaplnit monumentální keramická mozaika svatého Cyrila a Metoděje. V těchto dnech ji po dvou letech práce dokončili akademičtí sochaři Paříkovi. Mozaika je složená z 24 keramických segmentů a zabírá plochu dva na tři metry. Světci jsou na ní vyobrazeni do těch nejmenších detailů.
23. 5. 2021|

Svatý Hostýn v jednom katastru, cesta v jiném a mše je liduprázdná. Rozhodující by ale měla být hranice okresu

Aktuální opatření proti šíření koronaviru zasáhla i nejnavštěvovanější tuzemské poutní místo na Svatém Hostýně na Kroměřížsku. Na mše nechodí ani místní. Hostýn totiž leží v katastru obce Chvalčov a k bazilice vede silnice z Bystřice pod Hostýnem, která je v jiném katastru. Mše by však měly být omezené okresem.
2. 3. 2021|

Na Hostýně se odehrála 28. muklovská pouť. Dorazily desítky pamětníků

Bývalí političtí vězni se v sobotu sešli na Hostýně na Kroměřížsku na 28. muklovské pouti. Ta připomíná oběti politických procesů hlavně z padesátých let. Zatímco dříve se tam potkávaly tisíce lidí, kterým totalitní režim krutě zasáhl do životů, v sobotu do známého poutního místa v Česku dorazily už jen desítky přímých pamětníků. Tradici pouti tak uchovávají jejich potomci, přátelé nebo skauti.
5. 9. 2020|